Плюсове и минуси на отглеждането им

Любителите предпочитат да отглеждат птици от широк диапазон за своите нужди. Те се нуждаят от универсални породи, които ще осигурят на семейството както яйца, така и месо. Мини-месните пилета са отличен вариант за тези цели.

Породата мини-кокошки бързо става популярна сред птицевъдите, както у нас, така и в редица европейски страни. В Англия и Франция са заменили значителна част от стадото бройлери с тях, превръщайки мини-кокошките в една от основните породи домашни птици.

Предимства на "минитата"

  • висок темп на растеж;
  • непретенциозност в храненето, добре усвояват хранителните вещества на фуража;
  • възможността за отглеждане както в заграждения, така и в клетки;
  • рентабилни: ядат малко и заемат малка площ;
  • яйцата са големи;
  • не изриват земята – нещо характерно за другите кокошки.

Основните разлики от другите породи:

  • къси крака и ниско тегло на трупа;
  • малък гребен с форма на лист (не замръзва през зимата);
  • твърдо плътно оперение, три основни линии се отличават по цвят (бяло, светлокафяво и червено).

Характеристики на размножаване

Когато отглеждате мини-кокошки в личното стопанство, може лесно да получите пилета бройлери. В този случай е достатъчно да замените родословния мини-петел в стадото с месен петел.

Мини-пилетата растат добре и обичат топлината. При добри условия почти всички оцеляват. Първоначално изискват температура около 35°C. С всяка следваща седмица тя се намалява с 2 °C.

Любителите птицевъди трябва да са наясно, че добавянето на „прясна кръв“ към мини-пилета е крайно нежелателно. По този начин ще се отслаби имунитета им и ще се променят наследствените им качества.

Производителността

Средното тегло на пилетата е 2,7 кг, а на петлите - 3 кг. Мини-месните породи пилета се отличават с много вкусно и крехко месо. Мазнината е разположена между мускулите, като мраморно месо, поради което месото на тази птица е много сочно.

За месните породи се дава много висок процент на производство на яйца, най-малко 170 яйца годишно (теглото на яйцата е около 60 грама) . Черупката има висока якост и е кремава или кафява на цвят.

Статистиката показва, че:

  • люпимостта на младите животни е 80-85%;
  • средната преживяемост на пилетата е 95-99%;
  • оцеляването на възрастните птици е 90%.

Грижата е ключът към успеха

При закупуване на мини-месни породи пилета трябва предварително да се оборудва кокошарник без течение и е желателно помещението да бъде изолирано.

Важно условие за отглеждане на пернати мини-домашни любимци в клетки и волиери е чистотата. Това ще помогне да се избегнат чревни, паразитни и други заболявания. Птиците също се нуждаят от постелки, които абсорбират влагата. Няколко пъти месечно постелята трябва да се смени, тогава птиците ще бъдат с красиво чисто оперение и здрави.

Веднъж или два пъти годишно е необходимо да се извършва общо почистване. Замърсените клетки се попарват с вряща вода, изчеткват се със сапун за пране. Клетките също трябва да се дезинфекцират редовно. За да направите това, използвайте 2% разтвор на лизол или денатуриран алкохол. Времето, което отделяте за поддържане на реда в кокошарника, ще ви се отплати щедро.

Лесно хранене

Мини-пилетата се считат за най-добрата порода за домашно птицевъдство и затова любители птицевъди ги отглеждат с желание. Всъщност, в допълнение към отличните продуктивни качества, те ядат много малко (до 130 грама), освен това „минитата” изискват по-малко жизнено пространство. Това значително влияе върху възвращаемостта на разходите – напр. за фуражи.

Диетата е като на обикновените селски кокошки. Експертите препоръчват отглеждането на пилета на комбинирани фуражи за месни породи. Започвайки от 4-седмична възраст,

постепенно заменете комбинирания фураж

с фино смляна зърнена смес

с добавяне на: месокостно и рибно брашно, креда или прах от яйчени черупки, препоръчително е да използвате премикси за млади птици.

Освен това пилетата с готовност ядат нарязани зеленчуци, глухарче, извара и кисело мляко. Чакълът и минералните добавки винаги трябва да присъстват в хранилките. Мини-месните пилета, по време на разходка, сами намират камъчета, ларви и зеленина. През топлите месеци се хранят вечер - със зърно и хранителни отпадъци.

Най-малката мини-порода е Amerakuana
и масово се отглежда от американските фермери. Amerakuana се смята за порода за месо и яйца, тъй като в допълнение към висококачественото диетично месо се отличава и с високото производство на яйца. Птиците снасят до 200-250 яйца годишно. Женските достигат тегло до 2,5 кг, а петлите - 3,5 кг. Минусът на тази порода е любопитството и агресивността на мъжките. Те атакуват членове на други породи и дори хора.

При отглеждането на младите птици е важно всички пилета да имат достъп до храна. Ако броят на пилетата е няколко десетки, те трябва да се разделят на възрастови групи. Храненето не е трудно, дори и за неопитен стопанин.

За дажбите може да се използват мокри смеси от пшеница, слънчогледово брашно, пшеница и царевица. Добре е да се добавя към дажбата и фино нарязана риба или брашно.

Важно: На породата амерокаван липсва инкубационен инстинкт за яйца, затова трябва да се използва инкубатор за развъждане.

Продата Корниш - идеален за отглеждане

Най-често срещаните птици са с бял цвят, но има червено-кафяви, тъмни и светлобежови тонове.

Корниш притежава следните отличителни характеристики:

  • изключително бърз растеж;
  • голямо количество бяло диетично месо,
  • петлите могат да се използват за производство на хибриди.

Условия за поддръжка и грижи: Мини-породата за месо се отличава с размерите си, което означава, че птиците не се нуждаят от много място, за да ги отглеждате.

Няма тънкости, важно е да се спазват следните принципи:

1. Мини-породата за месо е идеално адаптирана към средиземнономорски климат - не се налага да се отоплява през зимата. Но с настъпването й собственикът ще трябва да се погрижи за допълнително осветление, така че да не спадне производството на яйца.

2. Кокошарникът трябва да има гнезда и кацалки.

3. Помещението да е снабдено с вентилация, но в същото време да се предотврати появата на течение.

4. Постелята трябва да е суха и чиста. За тази цел се препоръчва използването на сено, слама или дървени стърготини. Необходимо е систематично да се извършва обработка на слоя, така че да не се утаява, да се отстраняват замърсените участъци и да се добавят нови слоеве, ако е необходимо.

Тънкостите на храненето: Мини-месните пилета имат универсална производителност. Това означава, че младите птици трябва да се хранят по същия начин като пилетата бройлери. Едно пиле ще се нуждае от 130 грама фураж на ден.

За да получите кланичен труп с добро тегло, трябва да използвате висококачествен комбиниран фураж, който е наситен с аминокиселини, витамини и минерали.
Препоръчително е да давате на пилетата натрошена зърнена смес. За хранене е необходимо да се използва мокра каша, зелена маса, костно брашно и други добавки.

Отглеждането: Характеристиката на джуджето е рецесивна, което означава, че мини-месните пилета могат да се отглеждат само помежду си.

Средното тегло на мини-пилетата е 2,7 кг, а на петлите - 3 кг. Мини-месните породи пилета се отличават с много вкусно и крехко месо.
Средното тегло на мини-пилетата е 2,7 кг, а на петлите - 3 кг. Мини-месните породи пилета се отличават с много вкусно и крехко месо.
За хранене на „минитата” се използват мокри смеси от пшеница, слънчогледово брашно, пшеница и царевица. Добре е да се добавя към дажбата и фино нарязана риба или брашно.
За хранене на „минитата” се използват мокри смеси от пшеница, слънчогледово брашно, пшеница и царевица. Добре е да се добавя към дажбата и фино нарязана риба или брашно.