• Ако купувате възрастна млечна коза, изберете си обикновена местна, не непременно голяма, с тегло около 50 кг от добра дойна майка. Цветът, както и наличието или отсъствието на рога, са без значение за доенето. Обърнете внимание на вимето: по-добре е да е полукръгло, а не едностранно, с големи зърна.
  • Ако искате да проверите добива на мляко, считайте го за задоволително, ако вие, външен човек, сте успели да издоите 700 грама наведнъж и козата се е държала повече или по-малко спокойно, дъвчейки храна.
  • Козите изпражнения трябва да са полусухи, нелепкави, под формата на топчета.
  • Опитайте прясно издоено мляко - то не трябва да има специфична остра козя миризма. Някои стопани душат и между рогата на козата. Ако няма неприятна миризма, предавана на млякото, тогава и потомството няма да я има (смята се, че миризмата се предава по наследство). Когато козата е здрава, се очаква да дава 3-3,5 кг мляко на ден.
  • Когато избирате коза, трябва да обърнете внимание на нейния екстериор. Желателно е предната и задната част да са с еднаква височина: колкото по-права е линията на гърба и колкото по-широк е самият гръб, толкова по-добре; главата е заоблена с широко чело и големи подвижни очи, тилът е широк, рогата обикновено липсват при най-добрите млечни животни; коремът не трябва да увисва, а да е обемен; гърдите са развити, широки, поясницата не е дълга, месеста; крайниците са силни, сухи, къси, не трябва да се събират в коленете (х-образно) или да се огъват навътре в предните колене; вълната върху кожата на млечните кози е къса, а тази на вълнистите кози е дълга, криейки тънък мъх отдолу.