„В момента търговията с тазгодишната пшеница е буквално вяла”, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Цената за тон зърно варира от 600 до 620-630 лв. 

От една страна няма търсене, от друга страна производителите не бързат да продават, защото цените станаха много високи. Цената на торовете се увеличи 5 пъти – от 300-400 лв на 1600 лв за тон, нафтата гони 3,50 лв за литър и нагоре, препаратите също поскъпнаха и т.н. Ако се продава на тази цена, особено в районите в Добричко, където имаше по-нисък добив, сметките не излизат и производителите буквално са „вътре” – добави Костадинов.

„Не сме се отказали от протестните действия, които обявихме, заради облекчения внос на украинско зърно. Решихме да изведем протеста на ниво Европейска комисия, за да ни чуят. Чакаме решението на браншовите организации от Румъния и Словакия, от Полша го има. Решихме така, защото на национално ниво не може да се направи почти нищо. Ще се срещнем с министъра, ще кажем какво искаме за по-добър контрол. От агенция „Митници”, от Българската агенция за безопасност на храните също не могат да ни дадат информация. Решили сме в Полша, Словакия, Румъния и България да бъде определен един ден за съвместни протестни действия” – каза още Костадинов.