Front loader-ът предлага на фермерите рентабилна комбинация от стабилност, мощна тяга и многофункционалност

Професионалистите земеделци и животновъди отдавна вече са осмислили необходимостта да се правят разумни инвестиции в качествена и иновативна техника. Агробизнесът е успешен само с адекватно обезпечаване с нови машини, като трактори, товарачи, инвентари, комбайни, а вече и дронове с облачна свързаност. Иначе казано, в днешната объркана икономическо-здравна обстановка, като противодействие е необходимо да се правят разумни инвестиции в продуктивна, иновативна техника.

В края на 2021 и началото на настоящата година пазарно раздвижване се наблюдаваше в основните техносектори: трактори, зърнокомбайни и телехендлери. Както писахме в „Български фермер“, незначителен спад на новите регистрации има само при челните товарачи. Регистрациите в КТИ сочат за първото шестмесечие на 2022 г., че челните товарачи са 95. За сравнение - в същия перод на 2021 г. техният брой е 117. Разлика - 22 бройки. Въпреки че земеделските стопани ги наричат уважително „работни коне“, се очертава намалял интерес към тях. Всъщност доверието към тях е неизменно, а обяснението може да се открие във факта, че те са комбинация с трактори, а при сложните земеделски машини се наблюдават значителни проблеми в комплектовката и доставките на нови модели. Очаква се при нормализация в земеделската индустрия практичният нюх на земеделците да се задейства отново и товарачите да заемат своето място и функции в стопанския двор.

Front loader-те са истински работяги, полезни, пъргави и повратливи машини, гъвкави и безопасни. Предлагат на фермерите

рентабилна комбинация

от стабилност, мощна тяга и многофункционалност. Те не заместват тракторите, но могат много неща във фермерското предприятие и са добър помощник (не особено претенциозен) на зърнопроизводителя и зеленчукаря, на овощаря и на лозаря. Да не говорим за животновъда. Там, в кравефермата, loader-ът върши куп специфични дейности. Едва ли ще сбъркаме, ако кажем, че няма стопанство без един или повече челни товарачи...

Модерният челен товарач обичайно има мощност, която варира в широк диапазон от 50 до над 1000 к.с. Имат височина на повдигане от 3 до 6 м и работен капацитет от 1,5 до 10,5+ т. Обикновено при тях четирите колела (4х4) завиват едновременно с малък радиус на завоя. Имат мощна хидравлика и задвижваща система, трайни гуми. При продължителна работа умората на оператора е минимална. Модерната електрохидравлична система, задвижващият механизъм, както и кабината с висока видимост гарантират ефективност и икономичност. Те се допълват с автоматичен контрол на работната и пътна скорост (до 40 км/час) и сцеплението. Капацитетът на кофата е в зависимост от материалите, които обработва. Това са само част от техническите характеристики, с които се постигат

така нужните за рентабилността

намалени престои и ниски разходи за поддръжка.

Семейството на челните товарачи, както това на телехендлерите, пък и на тракторите е също толкова многобройно. В него предно място заема съчлененият, шарнирен челен товарач AL650 на известната фирма GEHL от САЩ. Той е снабден с четирицилиндров двигател Yanmar, модел 4TNV98CT, с мощност 65 к.с. Охлаждането му се осигурява с 2 водни радиатора и хидравлично масло за безпроблемна работа и в тежки условия, и при високи температури. Това е надеждна машина с намалени размери и висока мощност с ходова част на шарнирно окачване. Влиза и излиза с лекота, без затруднения, в най-тесни пространства на обори, плоски складове и кръгли силози. Всички контроли са централизирани около джойстика и на плаващия подлакътник. С пълна 360° видимост и регулируемо ергономично работно пространство позволява на оператора да работи с минимална умора от изгрев до залез.

Авангардният му, енергичен дизайн

и голяма маневреност дават възможност за дълго работно време при висок обем от дейности, особено в усилните периоди на годината. Има допълнителна стабилност при повдигане на товар на по-голяма височина. Всеки елемент или модул от машината е проектиран да издържа предизвикателствата на полето или във фермата. Високата му продуктивност се постига благодарение на интелигентно инженерство, заложено в усъвършенствания дизайн. Front loader-ът дава на фермерите висока надеждност и безопасност. С пълна линия прикачни елементи кофи, лапи, щипки, вилици, гребла, той е проектиран за лесно управление и за максимална производителност. Височината на точката на въртене на кофата е 3+ м. Ъгълът на наклон (нагоре и надолу) е 45°. Повдига, с кофа или с вилица за палети, тежест до 2,5 т. Теглото му без товар е 4,3 т. Обща височина с кабината - 2,4 м. Пътен просвет - 40 см. Външен радиус на завиване (над гумите) - 3,25 м. С тези данни, със своя професионален опит и лични предпочитания фермерът може да направи избора си.

Едва ли има някой, който би отрекъл, че между двете кампании - бялата и зелена жътва - „работният кон“ е повече от нужен, защото челните товарачи лесно се адаптират към условията за работа, към обстановката на полето и в стопанството. Такива са лоудърите на Case IH. Новите челни товарачи, серия L, се предлагат на пазара в три варианта, обхващащи 27 модела. Съвместими са с трактори от същата марка и дават възможност за ефективно изпълнение на поставените им задачи. Те се справят успешно с тях, без значение дали става дума за полска работа или за действия в животновъдната ферма по прехраната на говедата и почистване на обора. Те са разработени от конструкторските бюра на Case IH с акцент върху многобройните и различни нужди на стопаните.

Проектирани са да вършат работата си по-бързо, при най-добра видимост. Прикачването и демонтирането на челни товарачи Case IH L изисква само няколко прости стъпки и една проба от кабината. Това става възможно благодарение на системата за автоматично заключване FITLOCK 2+ , която позволява

точно закачване и откачване на товарача

с двойна предпазна ключалка. Веднъж прикачено, устройството за повдигане се задейства чрез системата MACH, която позволява безопасно свърване с всички хидравлични и електрически линии.

С максимална прецизност, бърза реакция и следващо ниво на капацитет се отличават Front loader-те от серия A. Прости за управление и надеждни те са подходящи за трактори в гама от широк диапазон - от моделите Farmall C до Maxxum. Те са оборудвани с механично самонивелиране и със системата FITLOCK 2M за бързо прикачване/откачване към товарача. Капацитет на повдигане: от 1330 до 1750 кг, височината - от 3,5 до 4,0 м.

Разбира се, помислено е и за варианти с по-висока мощност. Такава е флагманската T-гама от 10 модела с оптимална ергономичност, включващи хидравлично самонивелиране за увеличаване на мощността на повдигане с 35%. И те са снабдени с автоматично заключване на прикачния механизъм чрез FAST-LOCK. Тази серия пасва на трактори Case IH от Farmall 55C до Puma 240. Максималните височини на повдигане варират от 3,75 до 4,7 м, имат товароподемност от 1390 до 2720 кг.

Когато фермерът избира нова машина едно от най-важните качества, върху които той набляга е високата производителност. Този елемент от инвестиционните намерения днес в обстановката на задълбочаващи се кризи и инфлация

добива особена тежест

Конструкторите от New Holland точно са оценили тази особеност на пазара на агротехника, конкретно при закупуването на челни товарачи. И са заложили в машините от серия С решение, което се базира на нов дизайн и съчленено шаси. Такива са четирите модела с мощност от 58 до 75 к. с., работен капацитет от 1,9 до 2.5 тона, височина на повдигане респективно от 3,1 до 3,4 м и с оперативно тегло от 5 до 6 т.

Този гъвкав пакет от компактни товарачи доставя производителност от ново поколение, която се постига благодарение както на малката височина на кабината от 2,5 м, така и на максималната ширина от 1,76 м. Такива са характеристиките на най-малкия модел W50C. Те говорят за възможността му да работи в ниски сгради и тесни пространства. Към тях е добавена и съчленена кормилна система, и едновременно завиване с четирите колела, която го прави по-маневрен. Новият дизайн на кабината предоставя на оператора просторна работна среда. С многофункционалния електро-хидравличен джойстик храненето на животните във фермата или товаренето на различни материали става бързо и ефективно.

В серията С специалистите отбелязват една особеност - при моделите W50C и W70C има възможност за избор между два дизайна на повдигащия механизъм, Z-bar или TC. Вариантът Z-bar предлага по-голяма сила на откъсване благодарение на двата повдигащи цилиндъра и по-голяма височина на изсипване. TC (Tool Carrier) дизайнът е подходящ за работа с палета или сандъци. Видимостта към палетните вилици е по-голяма и полезният товар е по-голям. Новоразработената кабина предлага почти безпрепятствен 360-градусов обзор, а операторът работи при минимално шумово натоварване с нива 72 dB. 

КОМЕНТАР

Както при по-малките, така и при по-тежките товарачи се предлагат конструкторски решения, които свеждат до минимум разходите по тях. Този подход сега e особено актуалeн. Сиреч, мерките да се пестят финансови средства в обстановката на инфлация, високи цени на суровини, материали и енергоносители, както и на връщаща се пандемия добиват допълнително значение. Особено, след като до земеделските стопани, както обикновено, обещаното подпомагане от страна на държавата достига доста по-късно. Те трябва сами да намират начини да минимизират негативното отражение на кризите, които сега раздрусват икономиката и земеделието, включително и климатичните сътресения. Т.е. точно да планират и избират нова машина, съотвестваща на нужната рентабилност и възвращаемост на вложените средства. 

AL650 на американската фирма GEHL отива към склад със зърно
AL650 на американската фирма GEHL отива към склад със зърно
Операторът на AL650 работи с минимална умора от изгрев до залез
Операторът на AL650 работи с минимална умора от изгрев до залез
Челните товарачи Case IH L са съвместими с трактори от същата марка
Челните товарачи Case IH L са съвместими с трактори от същата марка
Front loader-ът на Case IH работи със системата MACH, която позволява безопасно свърване с всички хидравлични и електрически линии
Front loader-ът на Case IH работи със системата MACH, която позволява безопасно свърване с всички хидравлични и електрически линии
Товарач от флагманската T-гама на Case IH
Товарач от флагманската T-гама на Case IH
Малките габарите на New Holland W50C го правят майстор на тесните пространства
Малките габарите на New Holland W50C го правят майстор на тесните пространства
При моделите W70C има избор между два дизайна на повдигащия механизъм, Z-bar или TC
При моделите W70C има избор между два дизайна на повдигащия механизъм, Z-bar или TC