Пуешкото месо е крехко, сочно и вкусно. Богато е на протеини, витамини и минерали. То е отличен източник на фосфор. Само пуешкото месо съдържа фосфор в същото значително количество като рибата.

Една порция пуешко осигурява на организма дневната нужда от витамин РР. Липсата на този витамин причинява бери-бери, нарушена дейност на мозъчната кора, нервни и психични разстройства и общо намаляване на нивото на интелигентност.

Пуешкото месо е единственото месо, което не предизвиква алергии. Идеален е за бебешка храна.

Но качеството на месото се влияе значително от вида на фуража:

  • при продължително хранене с рибено масло, рибено брашно, месото придобива рибен вкус, поради което те са напълно изключени от диетата 10-12 дни преди края на угояването;
  • храненето с царевица, брашно от люцерна, мазнини придава на труповете жълтеникав оттенък;
  • ечемикът, овесът, соевият шрот служат като "избелващи" фуражи, които, когато се включат в диетата на пуйките, могат да постигнат бял цвят на месото.
  • И запомнете: когато пуйките се хранят с любимите си жълъди и ядки , месото им е с много добър вкус .