Започнат ли горещините, веднага настъпва промяна в менюто на 19-те обитатели на Парка за мечки в Белица. Гледачите веднага включват разхладителни десерти като т. нар. мечи сладолед. Това са големи ледени кубчета, пълни с различни замразени плодове на парчета, като сладоледа за тях не е само за разхлаждане, а е също и за разнообразяване начина на хранене.

Ледените блокчета обаче винаги се оставят на място, което изисква мецаните да проявят някакво усилие, за да достигнат до него. Целта е те да се занимават, да правят нещо, което да води до резултат, каквото е търсенето на храна. Къпането е любимо занимание на мечките в горещите летни дни.

Къпането е любимо занимание на мечките в горещите летни дни.

"Плодовият сладолед" се закача обикновено на клон на дърво и за достигането му е необходимо мечката да прояви усилие. На по-възрастните обитатели, които имат проблеми с краката и трудно се изправят, блокчетата се поставят на по-ниско. Това изкушение се предлага обикновено в ранните сутрешни часове или пък по-късно следобед, защото в обедните часове, когато температурите са най-високи, мечките си почиват под някоя дебела сянка.

В горещите дни мечките се разхлаждат и къпейки се в езерата, което е любимата им игра.