Над 150 породисти маци бяха показани на изложение в София 

През изминалия уикенд столичен хотел стана домакин на международната изложба на котки „Hello Summer”. Организатори на събитието бяха българската Федерация по фелинология и Фелиноложки клуб „Естетикет”. Участваха и две от най-големите световни фелиноложки организации – FIFe (Международна федерация по фелинология) и TICA (Международна фелиноложка асоциация).  Победителят в категорията за европейска обикновена котка, заедно с получените купи.

Победителят в категорията за европейска обикновена котка, заедно с получените купи.

Любители имаха възможността да присъстват на презентирането и оценяването на над 150 породисти котки на 25 и 26 юни. Програмата на събитието включваше лекции от ветеринарни специалисти, урок по грууминг (процедури за поддържане на външния вид на любимеца), бяха предвидени сектор с храна и напитки и занимания с аниматори за децата. Любопитството на посетителите беше задоволено от собствениците на всеки вид. Сред екземплярите имаше познати и разпространени у нас като Британската късокосместа, а също и по-екзотични породи като Норвежка горска котка, Турска ангорска котка, Девън рекс, Рагдол, Руска синя котка, Ориенталска късокосместа, Бурманска котка и много други.  Мейлийн е от породата „британска късокосместа“, но е с китайски произход.

Мейлийн е от породата „британска късокосместа“, но е с китайски произход.

Критерии за награждаване

Оценяването на участващите любимци е по стандартните критерии на всяка от двете системи (TICA и FIFe), съответно в два отделни дни. Сред съдиите бяха международно признати имена като Донатела Мастранджело от Италия, Ерик Райерс от Чехия и техни колеги от САЩ, Япония, Австрия, Холандия и Румъния.

В каталога на организаторите има списък с признатите породи, разделени в 4 номерирани категории, които се определят от дължината на косъма. Първата е за дългокосмести, втората категория включва котките със средно дълга козина, третата късокосмести и четвъртата безкосмести. Има още категория домашни котки, които се делят на дългокосместа и късокосместа и категория „Предварително признати 2022”, в която попадат Бомбайска котка и Ликой. В началото се сравняват котки от една и съща категория. Следва списък познати цветове, например шоколадов, черен костенурков, сребрист/опушен, добавка от точки за непризната окраска, кехлибарен и много други. В познатите характеристики подразделението включва вида шарка, позицията на ушите, дължината на опашката, цвят и форма на очите, вида на козината. Често се взимат предвид и дължината на крайниците.

Всеки от тези външни белези носи определен брой точки, като общият им сбор достига 100 точки. Ако котката не отговаря напълно на стандарта на породата си се налага определено намаление от общия брой. За отлична оценка са необходими най-малко 88 точки, за много добър поне 76 и за добър не по-малко от 61. Има и по-строги изисквания в определени класове за получаване на сертификати CACS, CAGCIP, CACIB и CAC, за които са необходими съответно минимумите от 97, 96, 95 и 93 точки. 3 броя сертификата от различните съдии като CAC например, са необходими, за да бъде класифицирана котката в изложбен клас „Шампион”. За изложбен клас „Международен шампион” са необходими 3 сертификата CACIB, като преди пандемията е имало изискване един от тях да е от различна страна. За следващия клас към предходния брой необходими сертификати се прибавят 3, към следващия още 3 и това води до най-високия ранг „Сюприйм шампион”. Или за най-елитните котки трябва да имате общо 9 сертификата, от които поне 6 да са от издадени от съдии от различни страни.

Не винаги двете конкуриращи се котки между които съдиите избират коя да продължи са от една и съща порода, защото има породи с единствен представител. Такава например е Руската синя котка - късокосместа порода, която беше изправена срещу съперник от порода Сфинкс, като най-близък по категория дължина на косъма конкурент. Сфинксът отпадна от надпреварата, поради нежелание да прави очен контакт. На този етап освен точките от външните белези контактността определя важна роля в избора на журито и влияе при сравнението между двата характера, особено ако са с равен брой точки по външни характеристики. Ако от една порода има повече от един представител те се съревновават помежду си, докато не остане една котка от всяка порода. Конкурсът започва с предоставяне на поредни хартиени номера на участниците „за най-добри представители в породата си“.

Правилата гласят, че котките трябва да останат в изложбените клетки до края на изложбата и, че в каталога са включени само навършилите 4-месечна възраст и само те имат право да влизат в изложбената зала. В каталога присъстват карета с данните за всяка участваща котка и списък със собствениците и развъдниците им.

Сред победителите винаги има по една мъжка и женска възрастна котка, както и мъжка и женска кастрирана, една млада котка, едно подрастващо коте и едно котило за всяка от четирите основни категории.
Сред най-големите отличия са „Best in Show”, „Best of category” и най-вече „Best of best”. Последната награда е за най-добрите домашни котки, котило и ветеран сред вече избраните за най-добри по категории.

След гласуване на посетителите, една котка получава отличието „Любимец на публиката”.

На изложението имаше представители и на рядко срещани породи у нас.

Мейн Куун

Сред най-атрактивните бяха представителите на породата Мейн Куун, които се продаваха на цена от 1000 лв. Това е най-едрата порода домашни котки, дългокосмести, мускулести и с дебели, рунтави опашки. Пред „Хоби фермер”, техните стопани споделиха, че са непретенциозни към храната, която получават и, че имат доста сходства с поведението на кучетата – например изпълняват команди като подаване на лапа, завъртане и др. Това е защото представителите на тази порода се обучават много лесно. Хората ги определят като „нежни гиганти”, защото въпреки размерите си те са отлична компания за най-малките членове на семейството. Тези котки се привързват искрено и възприемат децата за верни другари. Изключително деликатни, дружелюбни, игриви, но и спокойни . Разбират се прекрасно с други котки и дори кучета и имат мек и приятен тембър.

Сфинкс

Интереса към тази порода също не беше малък, защото е безкосместа. Сфинксовете нямат мигли над големите си очи с форма на лимони, нито мустаци. Тялото им е покрито с много фин и прилепнал косъм, обикновено розовеещ, но могат да бъдат и с петниста окраска. Много хора определят козината им като велур на допир. Костната им структура е фина, опашката твърда, а тялото мускулесто и излъчващо топлина. Кожата е набръчкана по лицето и сгъвките им. Вътрешните им качества са храброст, общителност, любвеобилност и здрава нервна система. Обичат домашния уют и са много игриви, а липсата на козина е страхотно предимство, защото могат да бъдат отглеждани от алергични към котешки косми стопани.

Бенгалска котка

Ако сфинкса е с прекалено къс, а мейн куун с прекалено дълъг за предпочитанията ви косъм, то тогава може да се спрете на котка със средно дълга козина като на бенгалската. Специфичното при нея е красивата окраска – петниста, мраморна, ивичеста или леопардова. Това се дължи на произхода ѝ – породата е изкуствено създадена, чрез кръстосване на домашна котка таби с азиатска леопардова. Важно е при покупката на бенгалска котка да се уверите, че това кръстосване се е случило поне 4 поколения преди раждането на избраното коте, защото азиатската леопардова не е питомно, а диво животно. От там бенгалските котки наследяват буйния си темперамент – те са игриви и много любопитни. Обичат да се катерят, да скачат от високо и да участват активно в живота на стопанина си. Препоръчително е да и се вземе дърво за котки, където да изразходва енергията си. В компанията на деца и други животни са радостни и дружелюбни. Те са уверени и контактни и въпреки,че са изпълнени с живот могат да бъдат много спокойни и гальовни. Характерно за тях е, че обичат водата.

Американска късокосместа котка

Тя е подходяща за тези, които предпочитат по-уравновесен и кротък любимец. Американската късокосместа котка също има специфична окраска – черни райета осеяни върху сребърен цвят. Тя има развита мускулатура и плътна, лъскава козина. Породата няма генетични дефекти, защото се е развила от здрави домашни котки. Въпреки това са склонни към наднормено тегло, така че е хубаво да се обръща внимание на диетата. Нрава им е ненатрапчив, любящи са и не претендират за внимание. Тихи, спокойни, забавни и лесно приспособяеми са. Осигуряват приятна компания на деца и възрастни, затова съжителството с тях е като сбъдната мечта.

Британска сребърна чинчила

Тези на пръв поглед плюшени, изискани и фини мъници се радваха на особено внимание, заради сладкия си външен вид и глезен маниер. Те са пухкави и с големи, кръгли, светли очи. Реакциите на 8 - месечна котка албинос от тази порода, при заигравка със сноп пера на пръчка, бяха истинско шоу. Бързи, любопитни и готови за игра, дори когато се отдават на ленивост – с тези черти спечелиха сърцата на много любители. На въпроса как се е спряла на любимци от тази порода, собственичката им обясни, че характера на сребърната чинчила е уникален – описва ги като общителни, комуникативни, нежни и любящи. Действително тези котки са много интелигентни и смяната в интонацията им създава усещането, че разговарят с хората. Обичат вниманието и да им се угажда, послушни са и ревнуват стопаните си от други животни. Основните специфични грижи за тях са, че е необходимо да им се сресва козината поне веднъж седмично, за да не се заплита. Претенциозни са към месото с което се хранят – трябва да бъде без жили или мазнини. „Доста грижи полагам за тях, доста са скъпи, но си заслужава:”, споделя още жената. Любимците ѝ редовно участват в изложби в България и чужбина и са свикнали да печелят награди от висок ранг. Това е една от най-рядко срещаните породи, което определя и високата й цена.

Всички интервюирани стопани на котки, участващи в изложението заявиха, че домаштиге им любимци получават еднакво количество любов и грижа от тяхна страна, независимо дали имат порода.