Испания е начело на инициатива, която цели да изнесе от Украйна около 8000 тона зърно, което в момента е блокирано, заради руската инвазия, съобщи БНР. Операцията по износа е следствие на призива на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, страните - членки да работят заедно за разрешаването на продоволствената криза. В нея участват и Франция, Полша и Люксембург.

Планът ще започне на 15 юли с износа на 600 тона зърно и първата му фаза се очаква да приключи през септември, когато от Украйна трябва да са прекарани 8000 тона до испанските пристанища.

Първоначално идеята е била това да стане с украински влакове, но заради различните им размери с останалата част от европейската железопътна мрежа и тунелите, през които трябва да преминат, е решено от границата с Полша житото да бъде прехвърлено на испански влакове и докарано до складовете в Тарагона, Барселона и Картахена.

Там то ще бъде съхранено докато украинското правителство не вземе решение къде да го достави.

Премиерът Педро Санчес изрично обяви, че житото принадлежи на Украйна, но разходите по преместването ще бъдат поети от Испания като жест на подкрепа на украинския народ във войната срещу Русия. Според различни изчисления в Украйна остават блокирани около 20 милиона тона зърно.