За собствениците на домашни любимци не е изненада твърдението, че общуването с тях има огромни ползи за нашето физическо и психическо здраве. Освен комфорта и мотивацията, с които ни дарява, в много отношения тази дружба ни помага не само да заживеем по-здравословно, но и да сме в по-добро емоционално състояние. Проучванията на учените през последните години подкрепят тези факти.

Една от теориите е, че по време на контакт с животно в човешкия организъм се

повишават нивата на окситоцина

Хормонът подобрява навиците за общуване, понижава кръвното налягане и нормализира сърдечния ритъм, укрепва имунитета и повишава прага на болката. Освен това понижава нивата на стрес, подтиска гнева и депресията. Затова не е изненада, че на много хора им харесва да са в компанията на куче, котка или друг домашен любимец.

Американски учени установили, че хората с физически проблеми и заболявания при продължително общуване с кучета - асистенти, започват да се чувстват по-малко самотни, стават по-независими, значително се повишава самочувствието им, развиват вътрешния си контрол и стават по-общителни.

Животът в градовете предоставя повече възможности и перспективи за кариерно развитие, но в същото време действа изключително негативно в емоционално отношение. Въпреки че концентрацията на хора е голяма, градът ги разделя и прави по-самотни. Завъждането на домашен любимец е опит да се компенсира този недостатък. Според проучване на американската организация „Pet Food Institute“, броят на домашните кучета и котки в САЩ и Европа се увеличава съществено с всяка изминала година.

През 2013 г. Лисли Ървайн от Университета на Колорадо интервюира „пазители на домашни любимци“, които са бездомни. Тя открива, че за много от тях, животните са причина да променят живота си или дори са им спасявали живота. Една жена разказва, че нейното куче ѝ помогнало да се откаже от хероина. Друг мъж споделя, че благодарение на кучето си се е преборил с изолацията и депресията. Заради него той излизал повече, разхождал се и общувал с хора. Други интервюирани обясняват, че животните им са ги спасили от опит за самоубийство, предпазили са ги от опасности и са им помогнали да поддържат добро здраве и да се чувстват щастливи.

Животното е живо същество, което проявява емоции, но не умее да говори. Това означава, че не съществува възможността човек да чуе негативен или злонамерен коментар. Животните обикновено не търсят лична изгода от общуването си с хората. Обратното, човек си взема домашен любимец без дори да осъзнава, че го прави заради емоционалното общуване, потребността да се грижи за някого и т.н.

Ако все още се чудите дали си струва да си вземете домашен любимец, ето още няколко аргумента в полза на това решение.

1. Удължават живота

Проучване от 2017 г., в което се включили 3,4 милиона жители на Швеция, установило, че при собствениците на кучета рискът от смърт вследствие на сърдечно-съдово или друго заболяване е по-нисък.

2. Облекчават алергиите и укрепват имунитета

Много хора смятат, че козината или космите на домашния любимец могат да причинят алергии. Оказало се, че общуването с куче или котка през първата година от живота не само намалява вероятността от появата на алергии на по-късен етап, но и понижава риска от астма.

3. Повишават физическата активност

Ако разхождате кучето си, вероятно сте с добри показатели за физическа активност. По време на изследване, в което се включили над 2000 възрастни, било установено, че онези, които разхождат кучета, са по-малко склонни към напълняване. Друго проучване потвърдило, че хората между 71 и 82 години с кучета могат да ходят по-бързо и по-далеч. Освен това са по-подвижни у дома, отколкото онези, които нямат домашен любимец.

4. Помагат за преодоляването на стреса

При стрес тялото започва да произвежда хормони, например кортизол. Това повишава нивата на захарта в кръвта и адреналина, което помага да се реагира бързо и да се действа активно. В някои ситуации това е жизнена необходимост, например при смъртна опасност.

Но при живот в постоянна борба, стрес на работата и безумните темпове на съвременния ритъм, тези физически промени са вредни за организма и повишават риска от сърдечни заболявания и други опасни състояния. Контактът с домашен любимец противодейства на стресовите реакции, намалявайки производството на хормоните на стреса и нормализирайки сърдечния ритъм. Животните понижават нивата на безпокойство и страх (психологическата реакция на стреса) и успокояват.

5. Помагат за спечелването на доверие

Четириногите приятели помагат на своите собственици да открият повече приятели, да станат по-дружелюбни и да спечелят доверието на другите.

В рамките на едно проучване на студентите било предложено да се запознаят с двама психотерапевта. Първият имал куче, а другият нямал. Студентите заявили, че имат по-голямо доверие на този с кучето, и били по-склонни да споделят лична информация с него.

6. Помагат в терапията на рака

Терапията с животни подобрява емоционалното и физическо състояние на онкоболните.

Предварителните резултати от клиническо проучване на Американската асоциация за хуманно отношение показват, че кучетата не само помагат на деца, които се борят с онкологично заболяване, да се справят със самотата, депресията и стреса, но и ги мотивират да участват по-активно в лечението.

Ново изследване установило подобно покачване на емоционалното състояние при възрастните с рак, които са на легло. Още по-поразително е, че в последно време се обучават буквално да подушват рака.

7. Помагат за облекчаването на хроничните болки
При едно проучване 34 на сто от участниците с фибромиалгия (заболяване, при което се изпитват мускулни, ставни болки и хронична умора) съобщили за облекчаване на болките, както и за подобряване на настроението и по-слаба умора след контакт с куче в продължение на 10-15 минути.

Друго изследване установило, че при хората със сменени стави имало по-малка нужда от медикаменти, след като всеки ден били посещавани от специално обучени кучета.

Тези факти още веднъж потвърждават, че животът на хората е неразривно свързан с този на животните. Трябва да се научим да ценим онази искрена помощ и подкрепа, с която могат да ни дарят.