Умивалникът е от гофрирана тръба, захранването пристига от улука

Всяка капка дъжд е ценна в някои райони на страната, особено през летните месеци. В съседна Турция също. За да ползва дъждовната вода по удобен начин авторът на канала в YouTube Ибрахим Йълдъз показва как да направим чешма на двора от леки материали (вече не бихме се осмелили да ги наречем евтини), използваща дъждовната вода от улука на къщата.

За да направим умивалника, ни трябва парче гофрирана тръба за канализация с диаметър 40 см и дължина около 70-80 см. А той трябва да е по размерите му, за да може да се вмъкне.

Ще ви трябват още: смесител и сифон; пластмасова канализационна тръба и скоби; гофриран маркуч; градински маркуч и конектор; материали за водосточна система и спирателен кран.

Как се прави

Пробиваме дупка в долната част на гофрираната тръба със свредло. След това боядисваме тръбата (за това е по-добре да използвате спрей боя). Закрепваме няколко пластмасови скоби от външната страна на тръбата.

След това отрежете парче пластмасова канализационна тръба и го прикрепете към гофрираната тръба с помощта на инсталираните скоби.

На следващия етап вмъкваме умивалника (направен от неръждаема стомана) с кръгла форма в горната част на гофрираната тръба. Първо, ще трябва да свържете сифон и гофриран маркуч към него. За да се закрепи мивката, препоръчително е да я залепите със силикон.
Гофрираният маркуч, който се намира вътре в гофрираната тръба, се извежда през отвора в долната част, който в началото пробихме.

След това се нуждаем от пластмасова тапа за канализационната тръба. Пробиваме дупка в нея и я поставяме в долната част на смесителя, фиксираме с гайка. С конектор за маркуч свързваме градински маркуч към смесителя.

Инсталираме смесителя над мивката, като промушваме градинския маркуч вътре в пластмасовата канализационна тръба.

Система за съхранение на дъждовна вода 

Подготвяме две водосточни тръби – дъга, разклонител за водосточна тръба тройка, три тръби и 4 тапи. Сглобяваме системата, както е показано на снимката. Инсталираме кран в тапата на разклонителя.
В една от вертикалните тръби монтираме ъглова връзка от полипропиленова тръба, която по-късно ще свържем с гофрирана тръбичка за отводняване. След това прикрепяме получената конструкция към стената на къщата или плевнята с помощта на пластмасови скоби за тръби.

В края на улука монтираме 2-литрова пластмасова бутилка, пускаме гофрирана тръба от нея към резервоара, тя преминава в дупка на тапата на една от тръбите.

Друго парче гофрирана тръба служи за отводняване при препълване – там, където сглобихме ъгловата връзка. Прекарайте другия край на маркуча към отводнителен канал или към двора.

В крайна сметка остава само да свържете маркуча от умивалника със спирателния кран от системата за „автономно водоснабдяване“.