Вашият двор не е само място за градинарство, но и за кулинарни подвизи. А за тях също трябва да се подготви "почвата". Как да подредите лятната кухня, за да е удобна, функционална и красива?
Този стратегически важен обект под една или друга форма присъства във всяка къща с градина, но за да се възползвате максимално от всичките му възможности, е необходимо да се обмислят и предвидят всички нюанси на неговото местоположение и подреждане. Или по-точно да намерите най-добрите отговори за себе си на основните въпроси, свързани с неговото създаване.

Къде?

Не очаквайте едносрични препоръки по този въпрос - има твърде много фактори, които трябва да се вземат предвид. От практическа гледна точка лятната кухня трябва да бъде разположена близо до къщата - в този случай инженерните комуникации са по-бързи, по-лесни и по-евтини. Освен това повечето от съдовете и кухненските прибори обикновено се съхраняват в къщата, което означава, че винаги ще са под ръка.

Съвет: поставете лятната кухня не пред входа, а недалеч от прозореца на кухнята - това е много удобно и практично.

Ако в избрания ъгъл няма прозорец, планирайте обекта по такъв начин, че да има една обща стена с къщата, тогава кухнята автоматично ще се превърне в разширение и трябва само да изградите навес, който предпазва пространството от дъжд и слънчева светлина. Това е удобно, икономично, но не винаги красиво.

Ако говорим за естетика, тогава подходящ е уютен ъгъл на градината с живописна околност - да речем, добре поддържано езерце, стилен алпинеум или, с ефектни цветни лехи

Във всеки случай най-добрият вариант е ако лятната кухня е разположена дълбоко в градината и в същото време е надеждно защитена от вятър и слънчева топлина и е недостъпна за любопитните погледи на съседите.

За отворена лятна кухня е важно да изберете сенчесто място, например под дърво, което трябва да е достатъчно високо, така че короната му да не виси над печката, фурната или барбекюто . Ако предпочитате затворения вариант, ориентирайте прозорците на кухнята на север и изток - това ще намали проникването на пряка слънчева светлина в стаята.

Важно: разположете този обект на лек наклон, за да осигурите гравитационния поток от дъждовна и стопена и отпадна вода.

Просто в никакъв случай не поставяйте сградата "по средата на пътя" към някакъв значим обект, било то градина, езерце или зона за отдих.
И накрая - не забравяйте да поставите равна пътека, свързваща лятната кухня с къщата, и не на последно място за нейното осветление.

Как да планирате?

Преди да отговорите на този въпрос, решете колко често и активно ще експлоатирате това кътче, защото от това ще зависи външния му вид. Ако посещавате къщата предимно през топлия сезон и водите напълно уединен начин на живот, тогава е напълно възможно да се справите и с икономичен вариант: отворена кухня с опростено оформление и възможно най-простото оборудване. Такава сграда изглежда като открита тераса, има покрив над главата ви, барбекю или обикновена печка, удобни мебели, които не се страхуват от влага, и ъгъл за миене на чинии.

Минипокривът над работното пространство

не е въпрос на естетика, а на практичност. По същата причина столовете в отворена кухня трябва да бъдат направени от водоустойчиви материали.
Бърз и икономичен вариант е

отворена дървена беседка

с лек полупрозрачен поликарбонатен покрив. В този случай печката ще трябва да бъде изоставена, но може лесно да бъде заменена със скара.

Има още по-прост и по-бюджетен вариант

Изравнете площта в уютен градински ъгъл, направете настилка от тротоарни плочи, покрийте я с два градински чадъра, инсталирайте мивка с дренажна система, поставете пластмасови градински мебели, удобно барбекю - и платформата за кулинарни подвизи е готова!

Затворената кухня

е по-сериозна структура, но нейната функционалност е по-широка. В тази отделна къща има комуникации, разпределени са зони - за работа, гости и почивка, а ако е осигурено отопление, тогава през студените зими можете да прекарате уикенда и тук. Но не забравяйте, че в този случай сградата трябва да бъде построена от тухли, камък или блокове от пяна.

Подът

в лятната кухня трябва да бъде възможно най-практичен. В отворена конструкция има смисъл да се направи от палубна дъска, пресована от дървесно-полимерен композит, или от дървени плочи, покрити с масло или восък за външна употреба.

Важно: не трябва да използвате лак за тези цели - той ще се напука с течение на времето и покритието ще трябва да се подмени.

Ако предпочитате каменен под, не забравяйте, че той може да бъде положен само върху здрава и надеждна основа. В затворена кухня можете безопасно да използвате подобни материали или да дадете предпочитание на порцеланови каменни изделия или керамични плочки.

Плочки или дърво?

Ако не можете да изберете - използвайте и двата материала във вашата кухня. Този дует изглежда много стилен.

Съвет: не трябва да избирате материал, който е в твърде тъмни нюанси - на такава повърхност трохи, мръсотия и локви вода ще бъдат особено забележими.

Оформление и обзавеждане

Да започнем с шкафовете - трябва да има нито много, нито малко - колкото да поберат всичко необходимо, но в същото време да не оставят място за затрупване на свободните ъгли.

Преценете колко място ви трябва за съхранение на храна, прибори и домакински уреди, поставете малък марж и решете броя на шкафовете, рафтовете и работните повърхности.

Следващата стъпка е

организация на пространството

която зависи от размера на стаята, нейната функционалност и вашите предпочитания.

. Линейното оформление е подходящо за малка бюджетна лятна кухня, където работните и трапезарните зони са разположени отделно една от друга.

. Основното предимство на кухня с ъглово оформление е, че няколко души могат да готвят едновременно. Ето защо тук има повече работни повърхности, а освен тях има не само мивка и хладилник, но и места за хранене за гости, а ако пространството позволява и бар плот.

. П-образното оформление е подходящо за самостоятелно стояща кухня с разнообразни кухненски уреди - включва мивка, хладилник, бар за закуска и просторна работна повърхност. За тясна кухня е по-добре да изберете двуредово оформление, а за квадратно пространство - U-образно.

Съвет: трапезарията трябва да е на най-малко 2 м от барбекюто или печката, тогава димът, топлината и миризмите няма да смущават гостите, а пепелта и искрите няма да развалят декорацията на трапезарията.

Когато планирате кухненско пространство, се придържайте към

правилото на "работния триъгълник "

Значението му е просто: три работни зони (мивка, печка и хладилник) трябва да са в разумна близост една до друга, образувайки триъгълник (в идеалния случай, равностранен). Благодарение на това разположение на зоните кухнята е възможно най-удобна.

Но трябва да се отбележи, че в лятната кухня това правило не винаги се изпълнява напълно, но все пак се опитайте да не подреждате всички работни зони в една линия. Например, ако готвите не на печката, а на скара, тогава мивката и зоната за приготвяне на храна също трябва да бъдат подредени възможно най-близо до изхода.

Размерът има значение!

Най-честата грешка при избора на проект за лятна кухня е подценяването на размера на минималната зона за хранене. В близост до масата с дължина 2,5 м могат свободно да се поберат 6-8 души. В идеалния случай между масата, стените и другите мебели в кухнята трябва да има разстояние от поне 1 м.

Размерите на мебелите и разстоянията между предметите в лятната кухня трябва да са оптимални както за работа, така и за почивка : височина на масата: 85-90 см; ширина на плота: 60 см; разстояние от страните на мивката до съседни конструкции: 45 см от всяка страна; минимален размер на работната повърхност: 90x60 cм; минимална дължина на рафтовете за съхранение - 50 см.

Какви материали са подходящи ?

Всичко зависи от елементите на вашето съоръжение и функционалните зони, които ще оформите.

. За изграждането на лятна кухня можете да използвате изкуствен камък или тухла . Първият се вписва добре върху повърхности, изработени от дърво, бетон и гипсокартон, и е с външна прилика с естествения камък - той е много по-лесен за обработка (рязане и полагане) и има по-скромно тегло.

. Покрив ще се получи от навес от дървени или метални греди покрит с поликарбонат.

. За мобилна кухня, временно разположена някъде в средата на градината, може да се използва чадър, но не забравяйте да осигурите надеждна и солидна основа.

. Шкафовете могат да бъдат изработени от различни материали. Неръждаемата стомана има дълъг експлоатационен живот и устойчивост на всякакви метеорологични бедствия, дървото допринася за създаването на комфорт, но изисква постоянни грижи - веднъж годишно ще трябва да покривате повърхностите на такива шкафове и рафтове със специални защитни средства.

Бюджетна и удобна опция е пластмасата. Модерните PVC панели могат да бъдат направени така, че да изглеждат като дърво, тухла или изкуствен камък, освен това са устойчиви на замръзване, отлично понасят излишната влажност и температурни промени и обикновено се монтират върху дървени рамки.

. Мебелите за трапезарията в лятната кухня трябва да издържат на висока влажност и температурни промени, затова е по-добре да откажете мебели от ламинирано ПДЧ или MDF, както и дивани и столове, тапицирани с плат или кожа. Но има и други, не по-малко изгодни опции.

Дървените мебели за хранене са красиви, но ще трябва да ги прибирате и почиствате в края на сезона.
Предпочитайте дърво - изберете градински мебели, които след края на сезона може да се приберат.

. Ако искате изискана красота - обърнете внимание на кованите предмети, но заедно с тях не забравяйте да закупите или ушиете меки възглавници и матраци за комфорт.

Осветлението 

От осветлението също зависи колко удобна ще бъде лятната ви кухня.Източниците на светлина са до голяма степен отговорни за създаването на комфорт.
В идеалния случай изкуствената светлина вечер трябва да е мека, равномерна и многостепенна. Това означава, че един полилей очевидно не е достатъчен, за да създадете този ефект. Ще ви трябват подови лампи и висящи светлини, стенни аплици, и гирлянди от крушки или фенери.

Съвет: използвайте източниците на светлина, за да разделите пространството на зони и да се съсредоточите върху най-важните ъгли. Например, работния ъгъл може да бъде с ярка светлина, а в трапезарията създайте романтичен здрач, като насочите лъч само към масата.

За осветяване на открита лятна кухня са подходящи метални, пластмасови, дървени и плетени лампи с допълнителна защита от влага, а периметърът на сградата и пътеките, водещи от нея към къщата или други ъгли на градината, могат да бъдат маркирани със соларни фенери.

Вашият въпросник 

Объркани сте в собствените си желания и възможни проекти за бъдещата си кухня? Шест прости и практични въпроса ще ви помогнат да определите параметрите на нейната конструкция и декорация.

. Колко дни в годината планирате да използвате лятната кухня?

. Кой е най-изгодният, достъпен и удобен източник за готвене за вас - дърва за огрев, въглища, газ, електричество?

. Какво точно смятате да готвите в кухнята – само ястия на огъня или пълноценни закуски, обеди и вечери?

. Смятате ли да използвате лятната кухня и като трапезария и отворена всекидневна?

. Колко души планирате да настаните тук?

. Къде според вас е оптимално да се разположи обекта - до къщата или на живописно място в градината?