ВЪПРОС:

"Може ли утайката от кафе да се използва за торене на зеленчуци или за някоя друга култура в земеделието?"

Чавдар Христов от гр. София

ОТГОВОР:

Утайката от кафето не е тор и не може пряко да се използва за торене както на зеленчуци, така и на каквито и да било други растения.

Често се дават съвети да се изсипва в саксиите с цветя под предлог, че по този начин се извършва полезно подхранване. НЕ Е ВЯРНО! В известен смисъл може да се окаже и вредно.

ЗА ДА СЕ УСВОИ ОТ РАСТЕНИЯТА, НУЖНО Е ВРЕМЕ

Утайката от кафето е сложно органично вещество, което не може да се усвоява пряко от растенията. Те са способни да поемат само онези химически елементи, които под формата на минерални соли се разтварят в почвената вода. Но остатъците от кафето са растителни остатъци и подобно на всички други, попаднали в почвата, угниват. Така с течение на времето бавно се превръщат в органичен тор.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ГО ЗА НАПРАВАТА НА КОМПОСТ

Остатъците от кафето могат да се поставят в компоста. Оттам те пак ще постъпят в градината, но не като утайка от кафе, а като полезен за растенията органичен тор.