Всеки път, когато стане дума за мушкато, се подсещаме колко много домове, балкони и дворове се кичат с него. Рядко обаче се замисляме, че и то има нужда от компания, която да подчертава по модерен и дори полезен начин неговата красота.

От няколко години насам се появиха неприятели, които унищожават пъпките и младите листа на пеларгониумите, нападат ги бръмбари, които преди не ги поглеждаха. Няма ли да е чудесно, ако можем да избегнем нападенията? Това може лесно да стане с инсектициди или домашно приготвени препарати.

Може дори стопаните да влязат в ролята на ловци, но не на духове, а на гъсеници и бръмбари. Но може да стане и чрез подходящи съседи на любимите ни цветя.

И за да не стреснем начинаещите, мушкатото е едно от най-лесно отглеждащите се цветя, с което съвсем спокойно да започнете. А проблеми има навсякъде. Едни се решават по-лесно, други по-трудно.

Мушкатото като съсед

също не е за подценяване. В градината и на балкона то ще пази останалите цветя от листни въшки и ще отблъсква или обърква някои пеперуди, например зелевата. Тоест, то има място и в зеленчуковата леха, ако прецените, че би се вписало в картината там.

В някои страни се използва като цвете-капан срещу японския бръмбар, който се храни с много и различни културни растения. И работи! Мушкатото не е вкусно и за зайци, ако имате проблем с диви такива. Просто наредете саксиите около дърветата или лехата с морковите.

В случай, че използвате растения-капани, имайте предвид, че редовно трябва да инспектирате улова и да вземате съответните мерки. Иначе се губи смисълът.

За най-добри съседи

на мушкатото се смятат онези растения, които имат сходни на неговите изисквания към факторите на средата. С други думи, да бъдат сухоустойчиви, да обичат слънцето (и то много) и да не предявяват големи претенции към хранителните вещества. На тези условия трябва да отговарят, ако съжителството е в един съд. Ако пък са различни, остава само любовта към слънчевите лъчи.

Списъкът с претенденти е дълъг. Можем да започнем от хлорофитума, ангелонията, колеусите, вербените, босилека, канната, целозиите, петуниите, салвиите, някои импатиенси, тагетесите, летните гербери и да продължим да изброяваме градински и балконски цветя.

Важно е и как виждат красотата вашите очи. Затова избирайте със сърце и разум какви приятелства да създавате в имота си.

Според специалистите

маточината се справя отлично

с прогонването на неприятелите на пеларгониума. Нейните божествени аромат и свойства имат репелентно влияние върху въшки, колорадския бръмбар, японския бръмбар и още ред други, с което тя получава заслужено място в зеленчуковите лехи и сред цветята на балкона или верандата.

Незнайно защо маточината е рядко срещано и отглеждано растение в българския дом. Тя се отглежда лесно и дори може да се превърне в инвазивна и агресивна. Проблемът се решава, ако я поставите в контейнер, от който не може да избяга.

Маточината не е претенциозна. Справя се отлично и на слънце, и на сянка, и с много вода, и с малко вода, и в богата, и в бедна почва. Съветваме да щипвате връхчетата редовно, за да получите компактно и добре облистено растение.

Още едно хем любимо, хем сравнително рядко срещано растение, с което

да помогнем на мушкатото, и не само, е латинката  Снимка: Гергана Младенова

Снимка: Гергана Младенова

Тя има сходни нужди – пълно слънчево греене и умерено поливане. Ако бъде засята на по-сенчесто място, цъфтежът няма да е толкова обилен.

Латинките са известни компаньони, при това много добри, за краставиците, а е известно, че са отличен капан за белокрилки и листни въшки в оранжерийни условия. Тук, когато говорим за мушкато, веселата и слънчева латинка отблъсква японския бръмбар.

С латинка можете да се сдобиете срещу един-два лева за пакетче със семена. Засейте ги на място огрявано поне 6-8 часа. Дълбочината е около 1-2 сантиметра. Важно е почвата да се отцежда добре. Друг вариант е да потърсите разсад. Цената варира до десетина лева според размера на растението.

Снимки: Pixabay и Pxfuel
Снимки: Pixabay и Pxfuel