Изборът на машини за първична обработка на сеното гарантира бързо и качествено прибиране, навременно балиране и съхранение

Коситбата, както писахме в „Български фермер“, е първата стъпка за получаване на качествен зелен фураж. Времето за косене е ограничено и зависи от вегетационния период на растенията, и от климатичните особености на региона. Времевите прозорци, подходящи за работа, стават все по-ограничени. Поради което надеждността и производителността на оборудването от „зелената линия“ са от първостепенно значение. Именно с избора на правилните косачки, сеноразпръсквачи-обръщачи и сеносъбирачи се консолидира процесът на прибиране на зеления фураж, така че възможно

най-бързо, с минимални загуби

да се осигурява, балира и запазва храна на животните с високи хранителни качества.

След като сеното започва да съхне по ливадите в действие влиза сеноразпръсквачът, свързан пряко с качеството на сеното. Основният тренд при модерните и високопродуктивни обръщачи е увеличение на работната ширина с паралелно намаление на необходимостта от повече мощност. Особено чувствително той се проявява при големите агрегати с осем и повече ротора.
За разпръскване и сенообръщане по-едрите фермери използват машини от серията Z-Pro на фирмата JF-Stoll, имаща 8 ротора и работна ширина от 8,8 метра. Те се предлагат както в навесна версия – Z 905 Pro D, така и в прикачна – Z 905 Pro A. И при двата варианта се задейства триточково навесване. Голям, осемроторен сенообръщач, модел Lotus 900 Stabilo, предлага и компанията Lely. Този деветметров агрегат също е разчетен за навесване в три точки. Но при приемлива цена и лесна маневреност те имат недостатък, свързан с повишено изискване към товароподемността на задното навесно устройство на трактора. Поради тази причина производители предлагат устройства с по-малък брой ротори. Такава е машината на компанията Vicon, прикачен вариант на сенообръщач Fanex с 6 ротора и работна ширина от 8,30 метра. В резултат дори и трактор с мощност от 50 к.с. може успешно да работи с него

с капацитет до 90 декара на час

В портфолиото на Poеttinger са включени разпръсквачите HIT от нисък до най-висок клас т. е. от 2 до 12 ротора. 6-роторният е подходящ за фермери, които държат на качествено оборудване и висок, прецизен контрол. Работната му ширина варира от 5,75 до 7,45 м. Другият HIT разпръсквач е с 8 ротора - професионална машина за големи площи и обеми. Здравата конструкция и работни органи издържат и при екстремни условия на работа. Работната ширина е от 7,70 до 8,60 м. Компанията Poеttinger е произвела и сеноразпръсквач HIT с 10 ротора. Характерни са: перфектно приспособяване на работните агрегати към повърхността, посредством карданно окачване на двете половини на машината. От всяка страна са монтирани две колела, които спомагат за фино копиране на терена.

Poеttinger конструкторите са помислили и за работа в по-различни зони. Моделът HIT с 4 ротора е подходящ за екстремни наклони - отличават се с къса рама и въртяща част с малък диаметър. Имат работна ширина от 4,40 до 5,20 м.

За по-големи парцели е предназначена и сеноразпръскващата машина за интензивна работа Easy, серия Superstar с роторни V-образни гребла, стабилни при всякакви условия и количества сено, благодарение на колела, разположени отпред спрямо рамата. В полунавесната серия ST иновативната система за автоматично управление позволява да се работи с лекота и на малки парцели, като се следи точно колеята на трактора, достигайки ъгъл на завиване от 90°.

Разпръскващите колела са с диаметър O 150 см.

По време на обръщането на окосената маса модерните разпръсквачи намаляват до минимум разпиляването на сено, което от своя страна подпомага ефикасната работа на сеносъбирачите, следващата брънка в „зелената линия“. Така те дават своя принос за опазване на качеството на зеления фураж. И поставят изискването за правилния избор на

работлив и прецизен събирач

Той гарантира бързо и качествено сeносъбиране, осигуряващо навременно балиране и последващо съхранение на сеното. Тези условия са включени в новите разработки на ротори и гребла, в които са вложени значителни средства.

Два са основно използваните типа сеносъбирачи: с работни органи „колела“ или с ротори. Кой тип машина е по-подходящ за дадено стопанство зависи главно от мащаба на отглежданите култури, тяхната маса и естествена влажност. Събирачите с колела са с по-опростена конструкция и възможности за по-лесна поддръжка. Към днешна дата има богато разнообразие от модели и вниманието към тях нараства.

Роторните от своя страна позволяват минимален досег на рамената с палци-пружини със земната повърхност и извършват относително по-чисто сеносъбиране, като се поддържа равномерни нива на влага в окосената маса. Навесните сеносъбирачи JF-Stoll-R 420 D са с работна ширина 4,15 м, а R 460 DS са с 4,45 м ширина. От своя страна R 420 DS има и напълно прикачна версия, която се обозначава като AS. В пъстрата верига от модели и брандът Vicon в серията Andex внесе новост с две версии сеносъбирачи с работна ширина 4,20 и 4,60 м. Те имат хидравлично регулиране на височината на ротора, което позволява

да се променя работната ширина

по време на работа. В същия диапазон 3,5-4,5 м са и иновативните сеносъбирачи на CLAAS – Liner 350 и 450. Характерна особеност при тях е системата за смазване на ротора, която не се нуждае от обслужване. Освен това, за агрегатирането им с трактори с малка мощност не е необходимо триточково навесване.

В сегмента на сеносъбирачите успешно се включва и Poеttinger със серията TOP, при която откосът може да се събира в ляво, в дясно или в средата. Различните модели са с ротори от 1 до 4 и имат работна ширина от 3,40 до 12,50 м. Функционални и лесни за управление, TOP моделите се отличават с висока производителност, ниски разходи и минимална поддръжка. Здравата конструкция на рамата и роторите са гарант за добра работа и при тежки условия. И при тези машини не се налага проверка и смяна на масло, а част от работните органи лесно могат бъдат демонтирани. За по-малки площи е сеносъбирачът TOP 762 С. Той работи с 2 ротора с по 15 рамена с диаметър 4 м и централно събиране на откоса. Работната ширина 8,9 - 9,6 м се регулира хидравлично.

На другия полюс е събирачът MAXIMUS с два варианта M12 и M14 (12 и 14 ротора) на фирма ENOROSSI, проектиран да работи в много по-големи ниви. И двете версии разполагат с независими роторни рамена, използващи уникална система от пружини с двоен ствол, за да поддържат постоянно налягане на роторите към земята. Отварят се и се затварят с хидравлична система, която позволява на оператора да извършва тази операция директно от кабината на трактора. Издръжливата основна рама и широкото пространство между ротори и гуми подобряват продуктивността и позволяват машината да се ползва при сложни полеви условия.

РАЗЛИЧНИТЕ

В разработването на своята концепция в сеносъбирането брандът Kuhn е решил да се откаже от традиционните ротори с рамена и гребла. Merge Maxx 900 е конвейерен сеносъбирач. Събиращият вал захваща окосената зелена маса и я отправя в конвейер, който на свой ред я разполага в зависимост от настройките или в центъра или от едната страна. Работната ширина е 10,5 м. Секциите на събирача са оборудвани с хидравлично задвижване. При него, в сравнение с традиционните, се получава по-малко замърсяване на фуражите, по-добра равномерност на събрания откос.

Има и събирачи с електрорегулиране, предлагани от фирмата Fella. Моделът TS 12555 Pro е забележителен с това, че тази четирироторна машина е с дванадесет рамена на ротор, с обща работна ширина от 12,5 м. Снабдена е с електрическа система за регулиране на височината на роторите. Ходовата им част функционира по технологията Jet-Effect. При спускане роторите първо докосват повърхността на полето със задните колела на окачването и едва след това с предните. Това позволява да се избегне забиване на греблата-палци в почвата. 

8+ роторен обръщач, модел Lotus 900 Stabilo, предлага и компанията Lely
8+ роторен обръщач, модел Lotus 900 Stabilo, предлага и компанията Lely
Сенообръщач Fanex с 6 ротора на фирма Vicon
Сенообръщач Fanex с 6 ротора на фирма Vicon
HIT с 16 ротора на Poеttinger е подходящ за екстремно големи площи
HIT с 16 ротора на Poеttinger е подходящ за екстремно големи площи
Навесен сеносъбирач JF-Stoll-R е с работна ширина 4,15 м
Навесен сеносъбирач JF-Stoll-R е с работна ширина 4,15 м
 Vicon събирачите променят работната ширина в движение
Vicon събирачите променят работната ширина в движение
Събирачът M14 (с 14 ротора) на MAXIMUS, ENOROSSI работи в много големи площи
Събирачът M14 (с 14 ротора) на MAXIMUS, ENOROSSI работи в много големи площи
Merge Maxx 900 на KUHN е принципно различен конвейерен сеносъбирач
Merge Maxx 900 на KUHN е принципно различен конвейерен сеносъбирач
Fella TS 12555 Pro с електрическо регулиране на височината на рамената на роторите
Fella TS 12555 Pro с електрическо регулиране на височината на рамената на роторите