. От тях допълнителни са 150 млн. лева

. Отсега нататък държавните помощи, които ще се дават, ще бъдат обвързани с производството, съобщи министър Иван Иванов

Общият годишен размер на средствата за подпомагане, предоставен на Държавен фонд „Земеделие“, е 450,350 милиона лева за 2022 г. Той е с 150 млн. лева повече спрямо миналогодишните 300,350 млн. лева. Това съобщи на брифинг министър Иван Иванов по повод проектобюджета на земеделското министерство за 2022 г. Тези разходи покриват де минимис, преходната национална помощ и ковид обезщетения, уточни той. Отделно към годишния бюджет на администрацията са предвидени допълнителни 10 млн. лева.

От предвидените за земеделците 450 млн. лева допълнителни са следните средства:

111,5 млн. лева са предвидени за осигуряване на ликвидност и достъп до финансиране на предприятия, които през периода на пандемията са изправени пред внезапен недостиг на средства. Предстои да се види обаче дали помощта ще се отпуска и за първичния сектор. По думите му тя трябва да бъде одобрена от ЕК, преди да се отпусне, но процесът се очаква да бъде бърз, ако съдим по процедурата от миналата година.

Иванов уточни, че отсега нататък всички държавни помощи ще бъдат обвързани с производството, т.е. стопаните трябва да могат докажат доходите през 2021 г. Целта е да се подпомагат реалните производители.

Допълнителни са и 8,5 млн. лева по де минимис, която за годината общо става 36 млн. лева. Това е пълният таван по помощта. Неин приоритет са оранжерийните производители. Още утре се свиква Управителен съвет на ДФ "Земеделие", който ще определи как ще бъдат разпределени средствата.

С 12 млн. лева повече през т.г. ще бъдат подкрепени свиневъди за хуманно отношение към животните и ветеринари за профилактичната програма.

В сумата от 450-те млн. лева влизат и 7 млн. лева, които да подпомогнат фермери със 100% щети след природни бедствия, настъпили през 2021 г. Така, допълни Иванов, ще бъдат подпомогнати и стопани, които през м.г. не са получили такава помощ. С тези средства ще бъдат обезпечавани ощетени и през 2022 г., като при нужда бюджетът може да бъде увеличен.

Преходната национална помощ е с 11 млн. лева повече тази година. Целта е да се изплати в пълен размер, а не на траншове за овце и кози майки.

Как разпределят 10-те милиона допълнителен бюджет в администрацията?

За доставка на противоградови ракети за провеждане на активния сезон – 3 млн. лв.

За осъществяване на обществената услуга за защита от вредното въздействие на водите, която съгласно Закона за водите е възложена на "Напоителни системи" ЕАД чрез договор с МЗм – 5,3 млн. лв.

Близо 900 хил. лева допълнително ще се отпуснат за обезпечаване на контролната дейност в министерството, както и 800 хил. лева за Селскостопанска академия.