По Гергьовден ще е десетото юбилейно издание на Националният събор на овцевъдите в България, съобщиха от  Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Събитието ще се проведе на 6, 7 и 8 май 2022 г. край Петропавловския манастир - област Велико Търново, и ще съчетае най-традиционния български поминък – овцевъдството, с народната битова култура и фолклор.

Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Провежда се ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г. и за своите 9 издания досега е привлякло повече от 800 000 посетители.

Най-голямото пролетно събитие на открито в страната ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни. Юбилейното издание на събора ще е истински празник на българското с много незабравими емоции за цялото семейство.

В дните на събора ще се проведе най-мащабното изложение на чистопородни овце и кози и на едно място ще може да се види разнообразието на автохтонни, традиционни и редки породи, отглеждани у нас. Край Петропавловския манастир ще бъдат представени селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството.

Ще бъдат показани овчарски кучета, коне и ще има интересни демонстрации.

В състезания по доене и ръчна стрижба на овце, машинен млеконадой на кози, теглене на товари от коне-тежковози ще мерят сили фермери от цялата страна, а най-атрактивната надпревара ще е състезанието за най-тежък коч, в която собственикът на животното-победител ще получи премия от 1000 лева.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще се проведе традиционното и най-мащабно българско изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, а в зони за директни продажби ще се предлагат биохрани и напитки.

За посетителите на събора ще има Гергьовски курбан, демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари.

Неповторими преживявания за цялото семейство ще предложи етновъзстановката „ЧифликЪт“ с интерактивни музейни експозиции, свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи.

Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора 10-и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За формациите, изучаващи българските народни хора, ще има голямо „Гергьоовско надиграване“, а всички запалени по народните танци ще могат да се включат в специално организираните хоротеки.