Бордолезовият разтвор е един от най-старите фунгициди. У нас той продължава да заема важно място в растителната защита. Той е контактен неорганичен фунгицид с предпазно действие.
През периода на покой овощните култури се пръскат с 2% бордолезов разтвор. С това третиране се унищожават зимуващите форми на редица патогени (къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, мехурки по сливата, гъбна сачмянка и др.).

Зимното пръскане на овощните култури с бордолезов разтвор трябва да се провежда при тихо време и положителни температури - над 5-6ºС. Клоните и ствола на дърветата е желателно да се третират обилно с препарата.

Бордолезовият разтвор се получава от смесването на три компонента: вода, син камък (меден сулфат) и гасена вар (калциев хидроокис). Медният сулфат има фунгицидно и бактерицидно действие. Той се разтваря добре във вода. Калциевият хидроокис притежава антисептични свойства и неутрализира киселинността на разтворения син камък.

За приготвяне на 10 литра 2% бордолезов разтвор са необходими 200g син камък и 300g гасена вар. Синият камък се разтваря в 8-9 литра вода в подходящ пластмасов съд. Отделно гасената вар се разтваря в 1-2 литра вода до получаване на хомогенно варно мляко. Варното мляко се прецежда през цедка и прибавя на тънка струйка към разтворения син камък при непрекъснато разбъркване.

Качественият бордолезов разтвор е с небесно син цвят и слабo алкална реакция рН 7,5-8,5. Реакцията на разтвора може се контролира с червена лакмусова лента (лентата трябва да посинее).
Бордолезовият разтвор трябва да се използва в кратък срок - до 5-6 часа след приготвянето му. След това качеството на разтвора се влошава.