С робота Dahlia 3.3 фермерите могат да избегнат използването на хербициди, без да се налага да плащат за скъп и отнемащ време ръчен труд

Германската компания Dahlia Robotics разработи автономен робот, който механично премахва плевелите. Dahlia 3.3 е машина с висока точност, която понастоящем е оптимизирана за отстраняване на плевели в редове в полета със захарно цвекло или салата.

Компанията подчертава, че има нарастваща нужда от намаляване на пестицидите. Европейският съюз обяви, че иска системи за биологично земеделие върху 25% от земеделските земи и 50% намаляване на химическите пестициди до 2030 г.

С Dahlia 3.3 фермерите могат да избегнат използването на хербициди, без да се налага да плащат за скъп и отнемащ време ръчен труд. Прецизността, скоростта и способността за работа при условия на засушаване на почвата са ключовите предимства на робота, казва Dahlia Robotics.

24 часа на ден

Сегашната производителност на Dahlia 3.3 е 6,4 хектара за захарно цвекло за един сезон за плевене. След като нощната работа бъде въведена през следващата година, роботът ще достигне 20 ха на машина на сезон. Роботът ще може да работи 24 часа на ден през 2022 г., очакват от компанията.

Dahlia 3.3 има олекотен алуминиев корпус и обработва три успоредни реда наведнъж. В края на редовете роботът се завърта автоматично. Той поддържа разстояния между редовете от 40 до 60 сантиметра. Електрическото задвижване е без емисии, с време на работа над 8 часа. Роботът има слънчева автономна навигация.

Инструменти за плевене

Dahlia 3.3 може да използва два инструмента за плевене, които лесно се сменят. Първият е оптимизиран за бързо плевене с две V-образни остриета. Скоростта с този инструмент е повече от 30 сантиметра в секунда. Вторият може да плеви с прецизност до 3 милиметра от растението.

Според Dahlia Robotics, Power Core на робота е гръбнакът на модула за плевене. Той захранва и контролира инструментите на земята. GPU Core осигурява обработка на изображения, като използва изкуствени невронни мрежи, за да различи културите от плевелите. Оптичното разпознаване на плевели в реално време има точност от 99%.

Роботът може лесно да се управлява с помощта на смартфон. Изображенията от бордова камера се предават на живо към телефона на оператора. Лекият робот може да бъде натоварен на малко ремарке за 2 минути.

През пролетта на 2022 г. Dahlia Robotics ще тества Dahlia 3.3 в няколко ферми. Компанията все още търси фермери, които да се включат в тестовете. Очакванията са индустриални роботи да бъдат пуснати до края на 2022 г.

5 робота догодина

Главният изпълнителен директор и съосновател Торстен Щайнер от Dahlia Robotics каза на международното събитие за земеделски роботи FIRA в Тулуза, че компанията в момента работи спрямо това какво ще бъде търсенето на Dahlia 3.3 през 2022 г. „Изглежда доста добре“, сподели той. „Вероятно ще построим 5 робота следващата година.“

Щайнер допълни, че има доста голям интерес към използването на робота Dahlia за други култури. „Ако други култури са търговски жизнеспособни за нас, нищо не ни пречи да внедрим робота и при тях. Ние общуваме с фермерите, за да видим към кои има интерес.“

Откриване на вредители и болести

В крайна сметка роботът също се очаква да открива вредители и болести, липса на хранителни вещества, етап на растеж на растенията, щети от метеорологични явления и друга информация, която може да добави стойност за потребителите. 

Роботът може лесно да се управлява с помощта на смартфон. Изображенията от бордова камера се предават на живо към телефона на оператора.
Роботът може лесно да се управлява с помощта на смартфон. Изображенията от бордова камера се предават на живо към телефона на оператора.