Поради глобалното затопляне киселинността на плодовете намалява

Ефектите от изменението на климата могат да доведат до намаляване на киселинността на клементините и последващо изместване на регионите за отглеждане на север от Средиземно море, твърдят френски учени.

Клементината е хибрид на мандарина и червен портокал и е разработена за първи път през 1902 г. от френския католически монах и селекционер брат Клемент (Витал Родие) в Алжир. Днес клементините са една от най-популярните градинарски култури в средиземноморските страни.

Според доклад на France Info, учени от държавния изследователски институт Inrae на френския остров Корсика са открили, че киселинността на клементините е намаляла от 60-те години на миналия век.

Учените приписват тази тенденция отчасти на изменението на климата, включително

по-високи температури през лятото и есента

по време на образуването и узряването на плодовете и значителни валежи по време на прибиране на реколтата.

Загубата на киселинност прави вкуса на плодовете по-воднист и е от особено значение за градинарите, тъй като се изисква минимално ниво на киселинност за получаване на защитено географско указание, казаха изследователите.

Отбелязва се, че производителите имат начини да проследят промените в плодовете на дървото, за да берат в най-добрия възможен момент. Засега изкуственото напояване през лятото и торенето на почвата коригират ситуацията – тези действия бяха ефективни за поддържане на киселинността.
Изследванията показват, че бъдещото отглеждане на плодове като клементини ще се премести на север от Средиземноморието към Източните Пиренеи и вероятно Поату Шарант през следващите десетилетия.