Десетки камили бяха спрени от участие в конкурс за красота в Саудитска Арабия, тъй като собствениците са им поставили ботокс или са ги подложили на процедури за подобряване на външния вид, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.
Повече от 40 животни са дисквалифицирани и не могат да вземат участие в ежегодното състезание.
Известният саудитски фестивал "Крал Абдулазиз", който започна по-рано този месец, кани собствениците на най-красивите камили да участват, като наградният фонд е общо около 66 милиона щатски долара.
Строго забранени са инжекции с ботокс, лифтинг на лицето и други козметични процедури, целящи да направят камилите по-красиви. Журито определя победителя на базата на формата на главата, вратае, гърбиците и позата на животното.
Оказа се, че тази година десетки животновъди са правили подобрения на устните и носовете на камилите, инжектирали са им ботокс и са използвали пълнители за отпуснатите лица, както и са давали хормони за укрепване на мускулите.
Фестивалът, който продължава един месец, се провежда в пустинята, североизточно от столицата Рияд. Конкурсът за най-красивата камила е най-голямата атракцията.