Всяка година с настъпването на месец декември започваме да си правим равносметка. Тази също няма да е по-различна. Ще превъртим през съзнанието си, сякаш на лента в киното, всички хубави и лоши моменти, всяка победа, поражение и събитие.

Ще обмислим живота си за пореден път с идеята да го погледнем през очите на времето и отново ще си обещаем догодина да бъдем по-добри, по-силни, по-смирени, по-дейни, по-щастливи...

Ще си откраднем секунди от забързаното ежедневие, празничната еуфория и дългите списъци с подаръци за любимите хора, за да помечтаем. За това каква искаме да бъде идната година, с какви премени да я облечем, с какво да я започнем, как да я завършим и междувременно да градинарстваме.

Обикновено през зимните месеци градинарите имат възможност да забавят темпото, да седнат, да помислят и да сътворят в главите си идеалната леха, мечтаният уютен кът с люлка или беседка, или арка, как да се сдобият с рядко цвете или как да направят двора си още по-невероятен.

Планирането и подготовката са най, най, най-сладката работа за тях, защото в мислите им всичко изглежда идеално. Дали обаче и реалността е такава? Е, ще разберем догодина.

Сега е по-важно да не пропускаме възможностите, които ни предоставя декември.

Сеитбите 

Ако си мислите, че през зимата нищо не се сее, помислете пак!
Дали вкъщи на перваза или навън в градината, сеитби могат да се правят. Ако имате пък зимна градина още по-добре. В по-топлите райони директно в почвата могат още да се засеят теменужки, незабравки и други цъфтящи, които имат нужда от натрупване на студ.

На местата, където е по-студено, на помощ идват различни приспособления като полиетиленовите тунелчета, топлите гнезда, студените рамки и други.

Не пропускайте тази година да си отгледате декоративен грах или мушкато от семенца например. Ще останете очаровани от аромата, красотата и безгрижието, с което ще ви наградят те.

Засаждането

Ако някой е пропуснал да си засади луковици, още може да го направи. Докато времето позволява, т.е. докато минусите не са сериозни, а почвата не е замръзнала, спокойно могат да се садят луковични цветя с пролетен цъфтеж като лалета, нарциси, зюмбюли и други.

Възможност за засаждане има и на рози и други храсти на гол корен или пък засадени в контейнер.

Като стана дума за рози, не бързайте да зазимявате и загърляте, особено в по-топлите райони с мека зима. Истината е, че не зимните студове, които между другото са все по-незначителни през годините, а нестабилният покой на кралиците в градината е по-голям проблем.

Стайните 

Битува едно погрешно схващане, че през зимата стайните цветя не бива да се подхранват, но помислете, ако има растеж и цъфтеж, то храна е необходима. Особено когато става дума за новодомци или растения с различен от общоприетия цикъл на живот.

Не се колебайте и подхранвайте смело циклами, амарилиси, форсирани луковици, всички онези цветя, които отглеждате на топло и светло, а вегетацията им не се нарушава.

Бъдете внимателни с водата и поливките. Много вероятно е да се сблъскате с упорити болести или да провокирате досадните почвени мушички да се намножат.

Планирайте подаръците 

В следващите няколко броя на вестника ще обсъдим цветята, които можете да намерите в търговската мрежа през този месец, да подарите на всеки или пък да си купите за собствено удоволствие, за да ви създадат празнично настроение.

Тънкостите около коледната звезда и цикламата са толкова много, че всяка информация е добре дошла. Ако пък искате да накарате коледния кактус да цъфне навреме догодина, трябва да го излъжете много специфично.

В градината ще намерят място илексите, пиерисите и цяла гвардия иглолистни войници.