Композициите от вечнозелени растения са най-простото и красиво решение за съживяване на тревните площи или вътрешния двор.

Когато включвате иглолистни дървета и храсти в ландшафтния дизайн, трябва да спазвате някои правила:

. най-високите екземпляри се засаждат на заден план;

. иглолистният състав от различни растения не трябва да съчетава повече от три форми на корони;

. симетрия и прецизни геометрични фигури не са неподходящи при създаване на свободно планирана вечнозелена група;

. строгата композиция трябва да бъде симетрична и изисква постоянна грижа и прически;

. ансамбълът от иглолистни растения не се нуждае от пъстрота;

. задължителни са акцентите;

. мястото за съзерцание трябва да бъде на разстояние, равно на два пъти дължината на състава;

. грешните зелени съседи могат да обезсилят усилията на градинаря.

Някои от тези правила изискват детайлен подход и специфичност. Ако първият постулат е прост и ясен, тогава въпросът за формите може да се обясни със структурата на човешкото око. Изобилието от форми, както и цветове, създава усещане за безпокойство. Композиция от три цвята или две или три контрастни форми изглежда много по-приятна. Дори ако композицията е разположена на доста обширно място, по-добре е да се възприема ритмичното редуване на едни и същи растения, а не набор от всички видове, сортове и цветове.

Началото на съзерцанието трябва да започне с акцент, който може да създаде дърво или храст с необичайна форма или цвят, малко по-различен от всички останали. Например това може да е необичаен камък, удавящ се в обятията на хвойна или градинска лампа. Това помага да се възприеме цялата композиция като цяло и всяко растение поотделно.

Комбинацията от размерите на иглолистни дървета в групата трябва да бъде хармонична. Високият смърч се възприема на голямо разстояние, докато малка сферична туя е интересна от близо.

За доброто развитие на иглолистните растения е необходимо да се вземе предвид влиянието, което растенията имат едно върху друго. Например съчетанието на смърч и туя ще потиска и двете растения. А красивият екземпляр от лиственица няма да понася никой до себе си.
Предлагаме ви възможни варианти на иглолистни композиции.

1. Компактна за малка площ 

Ще са необходими само иглолистни дървета, например можете да вземете крайбрежна хвойна, за да я допълните с една западна туя и няколко планински борове. В такъв състав туята трябва да бъде поставена в центъра, а останалите растения около нея. Безспорното предимство на тази леха е нейната максимална компактност.
1. Thuja Western Holmstrup
2. Хвойна средна старо злато
3. Планински бор Мопс
4. Крайбрежна хвойна

2. Голяма за просторна градина 

Тя има място близо до стена или ограда. Хвойната, туята и борът присъстват в дизайна. Най-отдалечен трябва да бъде редът от хвойна. Препоръчва се да засадите редица западна туя пред нея.
В центъра на иглолистната леха трябва да бъде планинския бор. В допълнение към него се препоръчва да се засади среден берберис на няколко места, като се редува с плосколистна хвойна. Предната част е създадена от хоризонтална хвойна и се използват от 2 до 3 от нейните видове.
1. Обикновена хвойна Suecica
2. Обикновена хвойна конична
3. Thuja West Rheingold
4. Планински бор Мопс
5. Хвойна средна Julep
6. Хвойна Blue Star
7. Туя западна Даника
8. Хвойна хоризонтална Wiltonii

3. Хоризонтална 

Използва се на голяма площ с равна повърхност. Единственото растение, което участва е хвойната. Само трябва да е от няколко различни вида. За да не изглежда цветното легло скучно и монотонно, се препоръчва композицията да се допълни с големи и малки камъни. Те позволяват да се разруши зелената маса.
1. Виргинска сива хвойна
2. Хоризонтална хвойна
3. Хвойна хоризонтална (принц на Уелс)

4. Двойка отделни лехи 

Най-отдалечената от тях трябва да съдържа растение, което в зряла възраст ще бъде най-високо. Например планински бор. Може да се добави хоризонтална и камениста формована хвойна.
Предната част на цветното легло може да бъде направена от два вида хвойна: лежаща и люспеста.
1. Juniper Rocky Blue Arrow
2. Форма на хвойна Rocky Skyrocket
3. Хвойна Meyeri
4. Планински бор Мопс
5. Хвойна хоризонтална синя
6. Лежаща хвойна Нана

5. За неравен терен 

Тя успешно прикрива несъвършен ата на терена, но изисква достатъчно пространство. В центъра на иглолистната леха трябва да засадите ориенталска туя, тя може да бъде заменена с планински бор.
Напълнете фона със западна туя и поставете хоризонтална хвойна по краищата. Препоръчва се краищата на лехата да са асиметрични: от едната страна засадете японска лиственица, а от другата - берберис Tunberg. Последната стъпка е да разположите средната хвойна около лиственицата.
1. Thuja Western Smaragd
2. Японска лиственица Stiff Weeper
3. Barberry of Thunberg Red Chief
4. Thuja източна Aurea Nana
5. Планински бор Мопс
6. Хвойна средна Старо злато
7. Хвойна Blaue Donau
8. Хвойна хоризонтална - принц на Уелс
9. Хвойна хоризонтална синя

6. В горски стил 

В ландшафтния дизайн се използва за възпроизвеждане на естествения вид на дивата природа. За да създадете тази композиция ще трябва да засадите отляво надясно: люляк, планински бор и канадски смърч.

Пространството между тях е изпълнено с различни видове хвойна и берберис. Това ще ви позволи да получите естествена и художествена иглолистна композиция.
1. Хвойна скална
2. Норвежки смърч Инверса
3. Люляк Мейери
4. Хвойна средна Старо злато
5. Канадски смърч Echiniformis
6. Планински бор Мопс
7. Barberry of Thunberg Bonanza Gold