Продължаваме с най-интересните акценти на едно от трите големи селскостопански изложения в Европа

Миналата седмица разгледахме пет от най-любопитните машини, които стартираха от италианското изложение EIMA, провело се през октомври в Болоня. Сега ви поднасяме и останалите не по-малко интересни.

Адаптивна система за разпознаване на натоварването Dieci 

Dieci и специалистът по хидравлика Walvoil взеха наградите за технически иновации и околна среда на EIMA със система, която променя използването на хидравлична енергия според търсенето. Смята се, че адаптивното разпознаване на натоварването (ALS) значително подобрява ефективността на превозното средство и намалява износването на компонентите и разхода на гориво.

Фирмите посочват, че хидравличните помпи за телескопични товарачи генерират налягане, което често не съответства на изпълняваната работа, като неочакваното търсене на поток/налягане се обслужва от резерва. Въпреки че това е необходимо, то губи енергия – и следователно гориво, и износва компонентите преждевременно.

Вместо това се казва, че системата ALS модулира резерва в режим на готовност в зависимост от действителните работни нужди на превозното средство, като автоматично го променя, само когато е необходимо, и с точното необходимо количество. За да направят това, инженерите на Dieci са комбинирали насочен клапан за управление, електронен джойстик и електронен контролен блок с адаптивния модулен софтуер, разработен от Walvoil.

Контролният блок събира информация от действията на оператора върху органите за управление и сензорите на машината. След това той действа върху устройството за измерване на натоварването, като адаптира диференциала на хидравличното налягане към максималната стойност на ефективност, изисквана от превозното средство.

Тази стойност на диференциалното налягане може да бъде избрана според задачата, като се използват два функционални бутона на джойстика. Прецизната функция увеличава чувствителността при движение, докато функцията за усилване увеличава налягането, за да се постигне по-бързо движение от същия дебит.

Вътрешните тестове показват 28% намаление на енергийните загуби по време на операции на стрелата и до 45% по време на маневри на превозни средства.

На EIMA системата беше показана на Agriplus GD 42.7, но ще бъде налична и на други модели на Dieci, както и като модернизация.

Интелигентно управляван култиватор New Holland 

Система за самоуправление, базирана на камера SmartSteer, вече е налична при по-широки модели в гамата SRC брани на New Holland.

Разработката продължава стремежа на компанията да разшири и развие оборудването за култивиране, което наследи след придобиването на бизнеса за инвентари на Kongskilde от фирмата майка CNH Industrial в началото на 2017 г.

Моделите SRC SmartSteer се състоят от осем варианта от 8 до 18 реда, с ширина на шасито от 6,7 м или 9,9 м, всеки сгъваем до 3 м за транспортиране в три или пет секции.

Цветочувствителна камера открива разликите между почвата и растенията, за да поддържа вярната работа на междуредовите култиватори, а има и опция за система за рязане на секции. Това работи чрез Isobus и GPS сигнал за автоматично повдигане на отделни роторни елементи на крайната зона.

Предлагат се множество опции за инструменти, включително навесни брани за изваждане на корените на плевелите до повърхността на почвата, където те могат да бъдат оставени да увехнат, и роторни звезди за издигане на плевелите от земята.

Два въртящи се предпазителя за растения, които могат да се регулират по ширина, позволяват на култиваторите да работят възможно най-близо до реда. Те също могат да бъдат повдигнати, за да се избегнат повреди, когато растенията достигнат критичен етап на растеж.

За тези, които търсят нещо не толкова сложно, New Holland все още предлага съществуващата си гама от 4- до 18-редови механично управлявани модели.

Merlo става електрически с компактни телескопични товарачи 

На EIMA беше пускането на първия напълно електрически телескопичен манипулатор на Merlo – e-Worker. Насочен основно към промишлени цели, но с потенциални селскостопански приложения в сфери като опаковане на плодове и зеленчуци и навеси за птици, той предлага максимален капацитет на повдигане от 2,5 тона и височина от 4,8 м.

Версията със задвижване на две колела включва чифт електрически мотори отпред, като моделите със задвижване на четирите колела получават трети мотор, разположен вертикално на задната ос.

Електронното управление на сцеплението регулира приплъзването, а също така има електронно автоматично заключване на диференциала и регенеративно спиране. Кормилното управление е само на задните колела.

Батерията е разположена в средата на превозното средство, което има допълнителното предимство, че намалява центъра на тежестта за подобряване на стабилността. Тя има капацитет от 960Ah/48V, което според Merlo е добре за до осем часа работа.

Четвърти електродвигател, свързан към чувствителна към натоварването хидравлична помпа, се грижи за всички функции на стрелата. Той има специален електронен контролен блок за управление на скоростта на двигателя и потока на хидравличното масло. Също така управлява клапан, който инициира спускането на стрелата чрез гравитация. Това помага за минимизиране на консумацията на батерия.

Isobus контрол за брани Maschio 

Maschio представи нови версии Isotronic на своите модели Toro 5-7 м и по този начин добави брани към нарастващия списък с инвентар, който може да се управлява чрез сензорния екран на трактор, готов за Isobus.

Високотехнологичните Toro имат серия от сензори, които постоянно следят ключови функции и критични данни, включително температура на маслото в скоростната кутия, скорости на ротора, приплъзване на задвижващия вал, действителна работна дълбочина, отработени часове и обхванати хектари.

В допълнение, двойно патентованата иновация използва тензодатчик за наблюдение на погълнатата мощност и помага за равномерното ѝ разпределение, за да се увеличи ефективността по време на работа.

Новите механични характеристики включват въвеждането на по-устойчиви на мръсотия задни лагери и изравняващ прът, който сега е по-висок и по-близо до роторите, за да се подобри разпадането на почвата.

Преработената система за рециркулация на маслото, задвижвана от зъбна помпа, има резервоар, за който се казва, че гарантира по-ниски работни температури и намалено разграждане на маслото, с последващи ползи за обслужването.

Първо шоу за Roc под нова собственост 

Изложението бележи първото публично представяне на италианския специалист по слети култури Roc след обявяването през октомври за придобиването от Kubota на 80% дял от бизнеса чрез дъщерното дружество Kverneland. Компанията имаше желание да подчертае, че нейната марка, цветове и партньори за дистрибуция остават непроменени.

На щанда беше новият 1150, чиято обща ширина е 11,5 м. Той ще премести 10,25 м разпръсната или окосена трева чрез подбирач с плочи и ще го прехвърли към чифт транспортни ленти, чиято посока може да бъде настроена, за да създаде откоси от събрания материал от двете страни на машината или през средата.

Твърди се, че предимствата пред конвенционалния сеносъбирач включват по-малко замърсяване и камъни във фуража. Новият модел е част от гамата машини с работни ширини от 3,8 до 11,8 м. (БФ)

По материал на Farmers Weekly