Утре ще представим мерките по Първия стълб от Националния стратегически план пред тематичната работна група, като на практика това ще са мерките, които ще се прилагат. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев при участието си в уебинар на тема Стратегическия план на България в новата ОСП. Той уточни, че те вече са обсъждани с Министерството на околната среда и водите и Европейската комисия, като са отстранени редица забележки.

„Има няколко неща, които трябва да знаем и съобразим в Стратегическия план, като „Зелената сделка“, различните директиви за птиците, стратегията „От фермата до трапезата“ и други, обясни заместник-министърът. Според него включването на „Зелената сделка“ в плана трябва да е в симбиоза, така че да не се създават съществени проблеми на българските земеделски производители. Той допълни още, че именно при въвеждането на екологични мерки е имало най-голямо забавяне, което е наваксано. Трябва да свикнем да живеем с мисълта за екологизация и спазване на екологични мерки, подчерта още Явор Гечев.

От думите на заместник-министъра стана ясно още, че до края на месец октомври ще има проект на екологичните компоненти на Втори стълб. В момента се работи по изготвянето на стратегия за лозата и виното, която трябва да е част от целия Стратегически план, на финален етап са и дейностите по Стратегията за розата, в която са заложени интервенции за различните параметри по розопроизводство.

„Искам българските земеделски производители да знаят, че няма да оставим държавата без Стратегически план и считаме, че той ще бъде добър“, категоричен беше заместник-министърът. И поясни, че се очаква до края на годината документът да бъде внесен, като цялата процедура към момента следва своя нормален ход. Гечев поясни, и че Стратегическият план ще създаде предпоставки за промени в националното законодателство, което трябва да се приеме. По думите му трябва да се промени голяма част от Закона за подпомагане на земеделските производители.

Заместник-министърът информира още, че се работи по Наредба за национално и регионално представителство на браншовите организации, като уточни, че в Стратегическия план се въвежда определяща роля на браншовите организации. „Трябва да качим браншовите организации на друго стъпало, те да имат делегирани права“, коментира още той.