Хей, градинари! Как върви урожая? Пълнят се кошниците, избите и мазетата. Голяма част от градините вече са почистени, балконите с пищни цветни водопади почти навсякъде изглеждат вече скучни. Хладното време извиква тревожни мисли и ни подтиква да си създаваме уют по всевъзможни начини.

Но не се отпускайте. Има още работа. Още може да се сади и сее. Ако се чудите какво, ето няколко цветни и ароматни предложения:

• По пазарите вече са достъпни разноцветните теменужки. Техните цветчета използвайте за украса на ясия и салати, за да разведрите настроението и погалите окото.

• Всички студоустойчиви билки, които харесвате и използвате в кухнята, имат време да се приспособят, ако ги засадите сега. Мента, мащерка, лавандула и още, и още. А догодина, още с първите топли дни, получавате свежи аромати.

• Сега засейте лечебна иглика или фацелия. И двете растения са разкошни. Игликата ще грее в някое засенчено кътче или под храстите, а фацелията ще ви даде безброй жужащи пчелички, суровина за компост и красиви лавандулово лилави цветове.

Босилек на перваза – да или не? 

Не е редно да се мъчите да отглеждате едногодишно, при това силно слънцелюбиво растение, какъвто е босилека, на закрито. Ако отглеждате в саксия, най-добре отрежете стръковете и го изсушете или замразете.
Имайте предвид, че веднъж цъфнал, босилекът влошава вкусовите си качества (става горчив и неприятен), защото енергията му се насочва към репродукция. С други думи, не си заслужава да сушите цъфнали стръкове от ароматната билка.

По-добра идея е да го оставите да образува семена и да ги съберете, за да си направите разсад напролет.

Цветовете на босилека са ядливи 

Повечето хора смятат, че единствено листата на билката са ядивни, но това не е точно така. Цветовете, дори целите цветоноси са идеални за украса на ястия и букети.

Ако искате да ги използвате, те трябва да са млади – в началото на цъфтежа. В противен случай, при образуването на семена, няма да ви се сторят приятни и вкусни.

Стръкчетата могат да бъдат използвани по всевъзможни начини – смесени и блендирани с морска сол са чудна подправка, накиснати в оцет или олио/масло също. Ако разполагате с по-голямо количество, направете си песто.

Не забравайте, че билката има и лечебни свойства. Изушете, смесете с други ароматни растения от балкона и се наслаждавайте на топъл чай собствено производство през зимата.

Не се бавете със зазимяването 

Отглеждането на билки на балкона не е толкова лесна задача, колкото повечето хора си мислят. Изобщо, каквито и растения да отглеждаме в саксии, те искат доста повече грижа от онези в градината. Дали водата е малко или е много, защо не цъфти, от къде се взеха тези въшки на 8-мия етаж, да торя ли или не... все екзистенциални въпроси, нали?

Справилите се успешно с билките не бива да губят повече време, а да хващат ножица и да режат и сушат. Всички полезни вещества в ароматните растения ще се загубят, когато застудее още или паднат първите слани. Затова, не само едногодишните, но и многогодишните билки, които искате да използвате през зимата трябва да се реколтират скоро.

Изсушете лесно и бързо 

Изпреварете лошото време и получете една последна реколта за годината.

Отрежете стъблата на ментата, босилека, мащерката, магданоза, копъра, чубрицата и каквото още имате. Измийте ги със силна струя студена вода, подсушете и използвайте по предназначение.

Предлагаме 2 варианта да съхраните билета за по-дълъг период:

• Изсушете ги върху вестник или във фурната на много, много ниска температура, след което съхранявайте в хартиен плик или буркан с херметическо затваряне.

• Нарежете зеленийките и ги замразете в пликчета или формички за лед. Хитър начин за бърза употреба на подправките е да ги смесите с масло, да запържите леко, след което да налеете във формички за лед и да замразите. Така всяко кубче е готово за употреба, когато ви потрябва.