Жегата може да остави своите отпечатъци по лапите, кожата и козината на четириногите ни приятели

Някои хора оплакват края на лятото и се възползват максимално от последните топли дни, докато други празнуват идването на по-хладното време. Каквато и да е вашата позиция, с настъпването на есента е време да се погрижите за нуждите на тоалета на кучето си – от повредени от топлината възглавнички на лапите до ухапана от насекоми кожа и избеляла от слънцето козина.

Ето няколко съвета за грууминг след лятото, за да подготвите най-добре вашия любимец за есента:

1. Погрижете се за лапите 

Прекарахте ли лятото, водейки кучето със себе си на плаж или езеро? На походи? Или сте го карали да ви прави компания в задния двор? Горещият пясък, скалистите ръбове и парещата площадка на басейна могат да оставят възглавничките на лапите напукани или наранени. Дори ако любимецът ви е заседнал или в напреднала възраст и излиза навън само за разходки, лепкавият асфалт и горещите тротоари могат да бъдат топлинна опасност.

Почиствайте лапите на кучето си след всяка разходка. Може да използвате обикновена бебешка мокра кърпичка без аромат, последвана от суха кърпа.

Ако лапите вече са изсъхнали и напукани от лятото обаче, слагайте малко вазелин, а след това давайте на любимеца си играчка за дъвчене като разсейване, докато попие. Има също кремове, създадени за кучешки лапи, които могат да се използват както в жегата, така и по време на суровата зима.

Ако възглавничките са силно разранени, специалистите съветват да нанесете антибиотичен мехлем или гел. В случай на кървене, червени ивици или гной, винаги оставяйте на вашия ветеринарен лекар да лекува нараняването.

2. Успокойте кожните алергии

Когато растенията и времето се променят навън, алергиите често започват да действат в козината на вашето куче. Алергичните реакции, които причиняват кихане и раздразнени очи при хората, особено при смяна на сезона, могат да се проявят като кожни обриви при четириногите. За да сведете до минимум ефектите, къпете кучето си седмично или дори на всеки няколко дни с нежен, хипоалергенен шампоан. Изплакнете добре, за да отстраните остатъците.

Кучешките алергии, които може да продължат целогодишно, не се причиняват само от цветен прашец, но и от други фактори. Специалистите обясняват, че химикалите, намиращи се у дома, включително тези в парфюмите, цигарения дим, тревата, растенията, праха и много други, влияят вътрешно на вашите любимци, като се задържат върху козината им. След това тези алергени се пренасят във въздуха и се прикрепят към легла, килими, мебели и спално бельо. За борба с това се препоръчва редовно поддържане на тоалета на кучето – четкане, къпане, подстригване.

Животните с тежки алергии към цветен прашец или бълхи често развиват горещи точки или обриви, които сълзят и образуват коричка. Домашни любимци, които се хапят, губят козината си или развиват подути, червени петна по кожата, трябва да посетят ветеринарния лекар, тъй като тези състояния може да изискват третиране с лекарства.

3. Поправете повреденото от слънцето палто 

Точно както е за хората, слънцето може да бъде много вредно за кожата и космите на вашия домашен любимец, особено ако той стои навън за дълги периоди. Това ще изсветли козината и ще причини увреждане на кожата.

Ако козината на кучето изглежда толкова избледняла и изгорена, колкото и косата ви, след като сте експериментирали с прекалено много изсветляващи помади, не се притеснявайте - щетите не са трайни. Тези избелели косми в крайна сметка ще паднат и лъскавият естествен цвят на вашия любимец ще се завърне отново (точно както вашият).

За да ускорите процеса, четкайте, докато свалите цялата мъртва козина. През есента кучетата се скубят по-силно, за да се отърват от лятната премяна и да направят място за зимната, така че се възползвайте от това време, за да свалите обезцветената козина. Честото разресване също ще разпредели маслата в косъма, правейки го по-здрав и блестящ. Може да използвате балсам и/или спрей за козина, които да добавят блясък и да накарат палтото на вашия любимец да изглежда по-тъмно и наситено.

Някои собственици твърдят, че рибеното масло подобрява не само качеството, но и цвета на козината. Други добавят супена лъжица зехтин или кокосово масло към храната на своя любимец.
Менюто също влияе на качеството на козината, а балансираното хранене може да помогне за по-бързото ѝ възстановяване. Есента е идеалното време да помислите за надграждане на храната за кучета.