Красиво, удобно, практично и стабилно - циментът може да придаде това на всеки двор и външно пространство, стига човек да има желание и творческа мисъл. Циментовите конструкции се отличават с редица предимства: издръжливост, устойчивост на замръзване, сравнително лесни за направа, способност да издържат на влага, висока температура и тежест.

Циментовите или бетонни вещи могат да се поставят върху всяка твърда повърхност без допълнителни крепежни елементи.
В два броя ще ви представим оригинални и нискобюджетни идеи какво може сами да сътворите с цимент и още няколко дреболии за уюта във вашия двор, тераса и градина.

Мини котлон на дърва

Ще ви трябват циментов разтвор, два легена в еднакъв размер, железни тръби, отвертка, чук, стиропор, който да оформите сами, макетно ножче, длето, мистрия.

 1) Намазвате единия леген с отделител – кофражно масло, след което поставяте в средата отрязък от пластмасова тръба, достатъчно широка, която да създаде отвора на котлона. В него изсипвате пясък до височина, колкото е висок легена.

 2) Около тръбата изсипвате от циментовия разтвор, но не догоре, а докато покриете извивката на легена. Изравнете и сложете еин или два железни кръга, които предварително сте изрязали в подходящ размер и които да играят роля на арматура.

 3) Поставете парче стиропор изрязано, така че да придобие формата на пещта, в която ще правите огън от дървени клечки и въглища. След това покрийте останалата част с цимент и отново арматура на буквата „С“.

 4) Поставете тежест върху стиропора и след минута премахнете пластмасовата тръба. Изравнете повърхността. Оставете да изсъхне.

 5) Обърнете легена, за да извадите всичко. Това ще ви е горната част на котлона.

 6) Напълнете три малки кофички, например от десертен крем, с циментов разтвор. Те ще служат за крачета. Поставете ги във втория леген, който е напълнен с пясък, и изравнете.

 7) Напълнете и легена с цимент някъде около 3 пръстта преди края му. Сложете арматура като положите няколко железни пръчки във формата на мрежа. Отново изравнете.

 8) Поставете форма от стиропор, която да е кръг и отвор, който после ще служи за въздухопровод – както чекмеджето на циганските печки, с който контролираме огъня. Сложете арматура – едно или две железа - на буквата „С“ и сложете цимент догоре.

 9) Изрежете няколко линии в кръга на стиропора, в които да наредите железа на около половин-един сантиметър разстояние. Натиснете цялата форма заедно със скарата и положете последен слой цимент в цял кръг, за да се вградят железата в основата, както и да покриете отвора на стиропора.

 10) Още докато е влажно поставете първата част отгоре като: отворът на основа номер 1 е в обратната страна спрямо отвора на основа номер 2. Залепете частите като малка част от влажния цимент покрийте около връзката с основа номер 1.

 11) Докато съхне, може да се захванете да направите стойка за съдове на котлона. Използвайте отвертка и чук. Начертайте 5-6 линийки на еднакво разстояние една от друга около горния отвор. Издълбайте ги леко с длето като почуквате с чука. Поставете формички от цимент, които предварително сте направили, които да служат за стойка на тенджерата или тигана. Закрепете ги с малко цимент отдолу. Изчакайте всичко да изсъхне.

 12) Премахнете пясъкът и кофичките от десерт, помогнете си с нож или макетно ножче.

 13) С помощта на отвертката махнете стиропора.

Източник: www.youtube.com/watch?v=_Aa5SZp1h74