- Пяха му "Щъркели бели летели", подариха му ориз

- Имало само 2 млн. лева за обезщетения в земеделското министерство

Обърнете се към вашите депутати, които сте избрали и им кажете да гласуват актуализацията на бюджета. От това зависи какви обезщетения ще получите.

Този призив отправи президентът Румен Радев към събралите се земеделци в Белозем. Дойдоха техни колеги от Ръжево Конаре, Шишманци, Дълго поле, които пострадаха от опустошителната градушка миналата седмица. Близо час го чакаха да се появи в селото на белия щъркел. В това време мъжката певческа група "Иван Михов" също стоя на слънцето, за да изпее на държавния глава "Щъркели бели летели".

"Искаме от Радев ясен отговор как ще бъдем подпомогнати. Този служебен кабинет е негов", заяви  Живко Здравков, който отглежда 440 дка зеленчуци в Дълго поле и всички са поразени от ледения ад.

Стопанинът Тодор Костадинов попита какво ще стане, ако на летище "Пловдив" започнат нон-стоп да кацат самолети, както се очаква. "Сега заради един натовски аероплан изгоряхме, защото трябвало да се приземи", каза земеделецът с 240 декара.

"Това не е бедствие, а човешка небрежност - да не стрелят по градоносния облак. Какво е пречило да пренасочат въпросния самолет на друго летище", недоумяваше Панчо Груев, земеделски производител.

"Изгорях. Покривът на къщата ми е на решето. 25-те ми декара с ориз са повалени на земята", оплака се и Сашо Александров от Белозем.

При появата на Радев мъжкият хор запя, тъпанът думна, а народът се втурна да снима. "Изобщо не ни е до песни. Плаче ни се", каза земеделецът Живко Здравков, докато чакаше музикалната програма за президента да свърши.

Кметицата на селото Виолета Петрова посрещна Радев с пита и мед и му подари торба с ориз - този, който се произвежда в Белозем. "Много е вкусен", каза тя, а той прибра подаръка.

После държавният глава отиде при земеделците. "Тук съм, за да ви изкажа съпричастността си. Това не е просто загуба на средства. Вашите искания са основателни. Ангажирал съм министерството на земеделието да получите обезщетения в максимален размер. И помощта ви да бъде изплатена много бързо", каза им той. Но обясни, че за да стане това, трябвало парламентът да гласува актуализацията на бюджета. Тогава Радев посъветва земеделците да се обърнат към своите народни представители.

"За 53 минути ни отиде 9-месечен труд на вятъра", продължиха да се жалват производителите. Радев извика зам.-аграрния министър Явор Гечев, който обясни, че и него го е брулила градушка. Но им препоръча до 10 дни да подадат заявленията си в земеделските служби.

"Имаме в момента само 2 млн. лева за обезщетения. А в актуализацията на бюджета сме заложили 15 млн. лева", посочи Гечев.

Той обясни, че земеделците ще получат помощи по 3 схеми - за пропаднали площи, за обвързана подкрепа и деминимис - до 50 000 лева на стопанство допълнително. Гечев обаче уточни, че е забранено едновременно да се дават пари по схемата за обвързана подкрепа и за пропаднали площи. "Две помощи за едно и също нещо не може", каза той.

Радев посети православният храм "Св. Георги" в Белозем. Преди обяд беше в католическата църква в Раковски. Цял час музикантите чакаха на слънцето Радев, за да му пеят.

Цял час музикантите чакаха на слънцето Радев, за да му пеят.
Изобщо не ни е до песни, казаха стопаните.
Изобщо не ни е до песни, казаха стопаните.
Кметицата на Белозем Виолета Петрова посрещна президента и му връчи подарък - торба с ориз и книгата "Белоземски хроники".
Кметицата на Белозем Виолета Петрова посрещна президента и му връчи подарък - торба с ориз и книгата "Белоземски хроники".
Девойка показва ориза, който подари на Румен Радев.
Девойка показва ориза, който подари на Румен Радев.
Това са истинските българи, каза Радев, докато се снимаше с белоземци.
Това са истинските българи, каза Радев, докато се снимаше с белоземци.
Белоземци посрещат Радев.
Белоземци посрещат Радев.