Защо производителите да изберат променлива сеитбена норма при рапицата, съветват специалистите от KWS

Ваня ВЕЛИНСКА

Възможно ли е днес да има земеделие без съвременни технологии? Този важен въпрос дискутираха специалистите от KWS на онлайн семинар, проведен наскоро.

Модерните технологии не само имат място, но те стават дори задължителни, каза Петко Василев, управител на KWS България. Защото земеделието такова, каквото го познаваме към днешна дата, не е достатъчно на производителите, за да бъдат конкурентни в настоящия иновативен свят. Ние сме изключително горди, че голяма част от иновациите, които се внедряват в Европа, идват много бързо при нас. Понякога дори ние сме сред пионерите.

Успешното растениевъдно производство е съвкупност от много фактори, които го правят такова. Дори е трудно да се каже, кой е най-важният, тъй като те са взаимно свързани и заедно предопределят крайния резултат.

Безспорно

увеличаването на добива все още е основна цел на селекционерите,

но има и други характеристики, на които вече се обръща голямо внимание. Сред тях е третирането на семената, тъй като то е в основата за отглеждане на здрави и силни растения. Ето защо от KWS са се заели да разработват нови решения за третиране на семена, които ще подпомогнат да се извлече най-доброто от генетиката.
А решението е Initio.

Внедряването в практиката на Initio и Initio Insect+ дава много предимства за културите, казват специалистите. А по-важните са:

* Подобрено усвояване на хранителните вещества, тъй като основните корени са развити по-надълбоко, както и власинките в зоната на нарастване.

* По-бързо ранно развитие на растенията, защото имат по-добро усвояване на хранителни вещества.

* По-добро развитие на растенията, благодарение на повишената толерантност на външни стресови условия на средата, особено в ранните етапи от развитието им.

* Фунгицидна защита на семената и на младите растения от ранна поява на болести.

* Изравнен и добре гарниран посев, което е следствие на бързото и равномерно поникване на растенията.

Когато чуете KWSq първата асоциация, която правите, е, че това е една много добра компания за семена, каза Тобиас Дитман, ръководител отдел Рапица в KWS. Но много хора не знаят, че ние имаме собствени ферми, т.е. ние също сме производители. Освен че сме специалисти в семената като цяло разполагаме с IT-специалисти. Така че правим много повече, освен просто да произвеждаме семена. Имаме работни отношения със стартиращи компании, с химическата индустрия, за да създаваме нови субстанции и вещества, които да използваме, за да подобрим резултатите в практиката. Опитваме се

да надграждаме технологиите си, да разработваме нови, да подобряваме селекцията

и т.н. Точно такъв пример е Initio.

Думата Initio на латински означава засаждане, разяснява Тобиас Дитман. Разработихме един изключително балансиран продукт, който съдържа цинк, манган, някои окислители, които спомагат за получаване на най-добри резултати за развитие на нашите семена. В съчетание с фунгицид, а при Initio Insect+ и инсектицид – това е най-добрата защита, която могат да имат семената. Въобще не е лесно тези съставки да се съберат заедно, тъй като е важно микроторът, който слагаме върху семената да се съчетава добре с фунгицида. Ако не се внася микротор, какво се получава? Предполагам сте виждали, че при недостиг на манган – листата пожълтяват. Тъй като той е микроелемент, е необходим в малки количества. Когато се появи недостиг в посева, се внася листен тор. При технологията Initio манганът попада директно върху семената, там, където е необходим. Освен манган, в продукта се съдържа и цинк, който е важен за образуването на оксини – отговорни за развитието на кореновата система. Освен това действа на обмяната на веществата, така че растенията да произвеждат енергия.

Специалистът допълва още, че благодарение на Initio растенията растат по-бързо, с по-дебели стъбла са, корените се развиват по-добре – нараства не само основният корен, но и периферните малки коренчета. Благодарение на повечето разклонения се усвояват повече вода и хранителни вещества, необходими за правилното нарастване и развитие на растенията.

Използването на Initio води до по-силни растения преди навлизането им в зимния период. Те са с по-голяма листна повърхност, коренов диаметър и по-дълбоко развита коренова система. А това осигурява оптимални добиви при неблагоприятни условия.

Кои са основните предимства на Initio и Initio Insect+:

* по-добро кореново развитие;

* толерантност на ранен стрес;

* по-добро ранно развитие;

* висока фотосинтетична дейност;

* подобрен транспорт между листата и корените;

* защита от болести;

* защита от неприятели.

И се връщаме на това как отделните фактори са взаимно свързани за получаване на отлични производствени резултати. Защото и най-доброто третиране на семената е безсмислено без отлична генетика. Ето защо е важно при избора на хибрид да се подхожда много отговорно.

А на въпроса: „Колко е продължителността на действие на инсектицида и срещу кои вредители действа?“, Тобиас Дитман отговори следното:
Инсектицидите са Бутео Старт и Лумипоза. Те имат действие срещу рапична бълха, зелев бръмбар и зелева муха –

едни от икономически най-важните вредители по рапицата

В нашите изпитвания установихме много добра защита до фаза 4-ти лист. Първият продукт е насочен повече към зелевият бръмбар, като действието му е докъм 3-ти лист. Но нашата цел беше да защитим рапицата в ранните фази от развитието й, основно след покълването.
И тъй като наближава сеитбата на рапицата, друг акцент в семинара на KWS бе оптимизиране на сеитбата с т. нар. променлива сеитбена норма.

Убеден съм, че без прецизиране на сеитбената норма, в близките 3-5 години, никой няма да може да постига оптимални резултати, каза Петко Василев. За какво става въпрос? Обработваемите площи обикновено са много разнородни – като тип, свойства, с различни налични хранителни вещества, влага и т.н. Те варират не само в отделните земеделски райони, но в землища, а много често и в отделните части на едно и също поле. И как да направим така, че растенията в едно насаждение да са изравнени и всички те да получат достатъчно хранителни вещества и вода, за да се развиват правилно? Достатъчно ли е просто да адаптираме гъстотата спрямо полето или можем да отговорим на природните дадености със сеитбена норма, която буквално е прецезирана към всеки квадратен метър от полето? Отговор на този въпрос при пролетни култури, ние от KWS, се опитваме да даваме вече две години. Сега вече имаме и решение в рапица.

А целите на

Програмата за променлива сеитбена норма

са да се създадат идеални условия за всяко едно растение, тъй като рапичните хибриди реагират много различно на промени в сеитбената гъстота. Желанието е да се постигне една оптимална сеитба за всеки един производител, за всяко едно поле, за всеки един хибрид. Затова и препоръките на специалистите са в местата с по-нисък добивен потенциал да се намалят сеитбените норми. При високопродуктивните, съответно, да се увеличат, защото тези полета могат да изхранят по-голям брой растения на декар. И всъщност с това адаптиране се подпомага да се използва максимално продуктивността на всеки хибрид, на всяка площ в стопанството.

Искам да подчертая, че тази услуга е комплимент от KWS към нашите партньори, подчерта Петко Василев. За целта е нужно само земеделските производители да се регистрират на сайта на myKWS и да очертаят полетата си. Много е важно, че софтуерът е съвместим с всички познати терминали практични сеялки, на всички световни производители. Освен това може да се използва от неограничен брой клиенти.

Как функционира системата?

Създадена е база данни от сателита Sentinel-2, който е на Европейската космическа агенция и KWS е придобил. Анализите са на база 5-годишна история. Алгоритъмът, създаден от KWS,

калкулира развитието на всяко едно поле чрез сателитните снимки

Принципът тук е, че разликите при еднакво обработено поле с еднаква агротехника, хранене и растителна защита, се дължат най-вече на разликите в почвения профил и продуктивността на полето. Важно е да се отбележи, че то трябва да е било обработвано през последните 5 години, хомогенно с една култура.

Кои са техническите условия за ползване на Програма сеитбена норма?

На първо място за максимален резултат е добре производителят да разполага с прецизна сеялка с електронно управление. По този начин сеитбената карта се зарежда директно в терминала на трактора. На второ място задължително е техниката да е обработвана с GPS-проследяваща система, която във всеки един момент да казва къде се намират тракторът и сеялката. И на трето – терминал за управление на сеялката, правещ връзка с GPS-модула.

При избор на KWS семена получавате ваучери за определени декари и може да направите този анализ и да заредите сеитбената карта в терминала на трактора, разяснява Петко Василев. Как става? Регистрирате се в myKWS, активирате конкретна площ с вашия ваучер, създавате полета, в резултат ще се изчислят картите. След това всяка една карта и всяка сеитбена гъстота биха могли да бъдат допълнително прецизирани. Запазвате информацията на USB-флашка и може директно да я импортирате в терминала на сеялката. После виждате резултата – адаптирана сеитбена норма за максимални добиви.

Друга иновация, която KWS предлага безвъзмездно, е карти на виртуалността. Тя дава бърз поглед върху виртуалността на полетата във всеки един момент. Един път седмично земеделците получават снимки от сателит, а чрез цветова котировка се разпознават нарушения в развитието на културите. Това е една много добра възможност за ранно откриване на проблеми, които да се решат максимално бързо.

Всички дигитални услуги, които фирмата предлага, вече са и мобилни.

 Петко Василев, управител на KWS България
Петко Василев, управител на KWS България
 Опит с третирани с Initio рапични растения и контрола
Опит с третирани с Initio рапични растения и контрола