Българските фермери бяха първите в Европа, които имаха възможност да тестват самоходната машина, да се убедят в качествата и представянето ѝ на полето

Ивона Величкова

По време на температурните рекорди от миналата седмица нашият екип бе сред малкото поканени медии край село Калояново, Пловдивско, където станахме част от ексклузивния тест драйв тур на пръскачката Kverneland iXdrive S6. Обиколката на страната включваше няколко локации, сред които София, Пловдив, Карнобат и Шумен, където фермерите можеха да видят и да тестват най-новия модел.
Този тур започва от България, а цялостното му реализиране е поето от официалния представител на Kverneland за страната – НИК. „По този начин смятаме, че можем да предложим по-различно портфолио с една машина, притежаваща

над 6 000 литра основен резервоар и предно разположена кабина,

разказва Иван Черногоров, продуктов мениджър в НИК.

Българските фермери са първите в Европа, които могат да тестват пръскачката и да се убедят в качествата и нивото на технологиите, вложени в нея. Това е една много технологична и съвременна машина, която е верен помощник на фермерите.

Домакинът на полевата демонстрация край с. Калояново бе Добромир Койнов, който притежава една от малкото навесни и изключително технологични пръскачки Kverneland. На база опитът си с Kverneland той с радост предостави едно от полетата си за събитието, а изненадата за него бе надписът „СМБЕ 99“

Специално за демонстрационния тур в страната бяха дошли двама представители на екипа на Kverneland – Йохан Беърс, технически специалист и Ролф Алмендингер, търговски мениджър. „Целта ни беше да направим презентация на ниво, където механизаторите, инвеститорите и фермерите могат

да тестват машината в реални условия

И смятаме, че го постигнахме“, споделиха от НИК.
И наистина – представянето на пръскачката не пропусна нито един важен момент и отговори подробно на всеки въпрос от страна на заинтригуваните земеделски производители.

Как започва всичко? Първата iXdrive S6 е тествана на полето през 2016 г., но разработката ѝ започва две години по-рано, тъй като практиката на Kverneland е да предлагат само изпитани машини за масово производство, които да отговарят напълно на съвременните изисквания към фермерите, какъвто е и моделът iXdrive S6 – машина с високо ниво на технологично оборудване и отлично поведение на щангата на терен, в което се убедиха лично присъстващите.

Пръскачката е с възможност за избор на фиксиран просвет от 1,30 до 1,70 м (като този на демонстрационната машина бе 1,5 метра), които могат реално да бъдат използвани при работа на полето в голяма част от фазите на масово отглежданите у нас посеви.

При този модел пръскачка може да се направи

избор между алуминиева или стоманена щанга

Алуминиевата е с работни ширини от 28 до 33 м и сгъване в две части, а вариантът за стоманена щанга може да бъде с ширина до 40 м и да се сгъва както в две, така и в три точки. При 36-метрова щанга съществува възможността за работа при 24 метра при нужда и запазване на всички интелигентни системи на машината напълно функциониращи, например секционнен контрол, контрол на височината на щангата и постоянното налягане в пръскащата система. „Причината да имаме пет сензора на системата Norac, с която е оборудвана пръскачката, е точно такава – при сгъване на три части и работа на 24 м, да се запази активния контрол на щангата“, обяснява Ролф Алмендингер.

Алуминиевата щанга е изпълнена изцяло без заварки. Това означава, че по нея няма слаби места. „Гаранцията на пръскачката е пет години, но дългогодишният ни опит показва, че на практика самоходните пръскачки с бранда Kverneland никога не се чупят“, добавя търговският мениджър от Нидерландия.

Основното предимство на алуминиевите щанги е по-лесното почистване и по-високата издръжливост при работа с агресивни препарати или течни торове.

Пръскащата система на самоходните пръскачки Kverneland работи с известната система iXflow-E, която включва

управление на пръскането дюза по дюза

и поддържане на отлично налягане за пръскане и минимално количество остатъци по щангата.. Всяка дюза си има свой електрически клапан, който я управлява. Тук говорим за сферичен клапан от неръждаема стомана, който се самопочиства, докато се върти. „С пръскането дюза по дюза избягваме момента с презастъпването и незастъпването, когато имаме стандартни секции. Фермерите ни казват, че така спестяват от препарати“, споделя Ролф.

Системата за пръскане е с постоянна циркулация на разтвор и система за лесно и бързо почистване на щангата, а при приключване на пръскането има възможност препаратът да се върне в основния резервоар и да се минимизират остатъчните количества до под 1%.

Пръскачката има две нива на оборудване с основен акцент върху двигателя и удобството на управление – стандартна конфигурация и ERGODRIVE, която дава своето отличително предимство в работата на по-ниски обороти на една и съща скорост и по-нисък разход на гориво при подобрено движение на полето.

Фокусът на пръскачките на Kverneland са операторите

и това е ясно отличимо, тъй като е обърнато специално внимание на точките, в които механизаторите прекарват най-много време. При този модел машина е оборудвана с управление на функциите и от двете точки. Клапаните са автоматични и от най-висок клас, което позволява да сменят функциите без намеса от оператор. Пълненето на основния резервоар става отстрани или отпред, където има трицолов вход за максимално бързо пълнене и по-голямо удобство.

Въпреки силното обедно слънце, след края на техническия преглед на Kverneland iXdrive S6 на всяка една от локациите фермерите нямаха търпение да бъдат едни от първите шофирали този модел у нас.

Интересната изненада за домакина на демонстрацията край Бургас, чието стопанство разполага с множество инвентари Kvernerland – торачки, плугове, бе изписването на надписа KVERNELAND на неговото поле, което се осъществи отново с помощта на секционния контрол и специализирана боя.

Фермерите, които тестваха машината през изминалата седмица определено бяха впечатлени от модела. А вие?

Екипът на НИК заедно с представителите на Kverneland
Снимка: Андрей Белоконски
Екипът на НИК заедно с представителите на Kverneland Снимка: Андрей Белоконски
Пръскачката разполага с най-висок клас кабина 
Снимки: Андрей Белоконски
Пръскачката разполага с най-висок клас кабина Снимки: Андрей Белоконски
Интересната изненада за домакина на демонстрацията край Бургас, чието стопанство разполага с множество инвентари Kverneland – торачки, плугове, бе изписването на надписа KVERNELAND на неговото поле, което се осъществи отново с помощта на секционния контрол и специализирана боя 

Снимки: Андрей Белоконски
Интересната изненада за домакина на демонстрацията край Бургас, чието стопанство разполага с множество инвентари Kverneland – торачки, плугове, бе изписването на надписа KVERNELAND на неговото поле, което се осъществи отново с помощта на секционния контрол и специализирана боя Снимки: Андрей Белоконски
Машината може да бъде с алуминиева или стоманена щанга. Алуминиевата е от 28 до 33 м със сгъване в две части, а стоманената може да бъде до 40 м и да се сгъва както в две, така и в три части.

Снимки: Андрей Белоконски
Машината може да бъде с алуминиева или стоманена щанга. Алуминиевата е от 28 до 33 м със сгъване в две части, а стоманената може да бъде до 40 м и да се сгъва както в две, така и в три части. Снимки: Андрей Белоконски
 Ролф Алмендингер, търговски мениджър на Kverneland от фабриката в Ню-Венеп, Нидерландия, показа нагледно всички спецификации на iXdrive S6

Снимки: Андрей Белоконски
Ролф Алмендингер, търговски мениджър на Kverneland от фабриката в Ню-Венеп, Нидерландия, показа нагледно всички спецификации на iXdrive S6 Снимки: Андрей Белоконски