John Deere засилва разработките и визията си за бъдещето на земеделието

Видео на John Deere, озаглавено „Бъдещето на земеделието, каквото никога не сте си го представяли“ започва с два разкрити преди това автономни трактора с електрическо задвижване. Подробно описани са много от техническите подробности за разработката на проекта за свързан кабелен електрически трактор GridCON (представен през януари 2019 г.) и Joker (видян за първи път на дилърска среща в Испания през септември 2019 г. и по-късно същата година на Agritechnica).

Новото видео показва електрическия трактор GridCON, свързан с дълъг 1000 метра кабел (макс. 2,5 kV/300kW), който се включва и изключва автоматично. Машината разполага с 100 kW (136 к.с.) изцяло електрическо задвижване и допълнителен силов агрегат, който доставя до 200 kW (272 к.с.).

GridCON е свързан към една (или повече) автономни комбинации от тракторни машини Joker чрез надземен захранващ кабел, осигуряващ електрическа енергия на своя 500 kW (680 к.с.) електрически източник.
От John Deere обясниха, че GridCON е концепция за това как могат да захранват Joker с дълъг захранващ кабел. В нея автономността е ключова, тъй като за водача е трудно да управлява логистиката на захранващия кабел. „Вдъхновихме се от подобни технологии от преди 100 години и от нидерландците“, споделиха от компанията.

Външно захранване

Във видеото, както и в коментарите на LinkedIn, John Deere обяснява, че външният източник на захранване е разположен на границата на полето и е свързан чрез мащабируем удължителен кабел към трактора GridCON. Чрез системи за надземно кабелно свързване, простиращи се на максимум 35 метра, електрическата мощност се предава на „Жокерите“.

Те могат да понесат около 6 до 16 тона тегло на превозното средство чрез баластиране.

Новата комбинация, която John Deere нарича GridCON2, е еволюция на единичните машини с 3 000 метра, 8 kV и 1 000 kW електропровод. С един трактор GridCON и 5 Joker се създава рояк от всички електрически и автономни селскостопански машини, позволяващи нов вид широкомащабна селскостопанска производствена система. Тя е с дистанционен надзор и пълен контрол чрез цифров двойно базиран потребителски интерфейс.

Компанията също така казва, че водородът като източник на енергия все още има твърде много ограничения, но че горивната клетка на границата на полето ще позволи да се зареди отново роякът в експлоатация.

Горещият въпрос е дали фермерите са готови за такъв гигантски технологичен скок от своите дизелови трактори. 

С един трактор GridCON и 5 Joker се създава рояк от всички електрически и автономни селскостопански машини, позволяващи нов вид широкомащабна селскостопанска производствена система
С един трактор GridCON и 5 Joker се създава рояк от всички електрически и автономни селскостопански машини, позволяващи нов вид широкомащабна селскостопанска производствена система