Уверете се, че любимецът ви е на безопасно разстояние и не е срещу вятъра

Къмпингът с вашето куче може да бъде приятно изживяване, ако го направите както трябва. Вашият любимец може дори да седне около лагерния огън с вас. Просто имайте предвид безопасността и признаците на вдишване на дим.

Здравите кучета могат да бъдат близо до лагерния огън с определени предпазни мерки. Уверете се, че след като той е запален, любимецът ви е на безопасно разстояние и не е срещу вятъра, така че пламъци и пепел не могат да го достигнат. Също така осигурете достъп до прясна вода, но блокирайте този до огнището.

Наблюдавайте кучето си за признаци на възбуда. Ако не му харесва да е близо до огъня, не го насилвайте! Много животни предпочитат да седят по-далеч или да се приберат вътре.

Някои кучета, например палетата, възрастните и породи с къса и широка муцуна като мопс и булдог, могат да бъдат по-лесно раздразнени от огън и дим. Затова е най-добре да се държат вътре или далеч от огъня.

Признаци на вдишване 

Добро правило е да обръщате внимание на това как се чувствате. Ако димът ви дразни, той най-вероятно дразни и вашето куче. Обадете се веднага на ветеринарния си лекар, ако любимецът ви прояви някой от следните симптоми:

* хрипове или тежко дишане;

* умора или дезориентация;

* кашлица;

* проблеми с дишането;

* намален апетит;

* намалена жажда;

* зачервени очи, прекомерно сълзене или мигане, драпане с лапа в очите.

Защо се страхуват 

Някои кучета просто не обичат огън или дим и това е напълно естествено. Ето и няколко допълнителни причини:

* Топлина: стояли ли сте някога твърде близо до огъня? Кучетата също могат да изпитат това неудобно усещане. Много от тях прегряват или им е некомфортно, ако са твърде близо.

* Те са произлезли от вълци: вълците естествено се страхуват от огъня, защото той е свързан с унищожаването на местообитанието им.

* Пожарите са непредсказуеми: пукащите звуци могат да бъдат смущаващи за кучетата, особено за онези, които се страхуват от силни звуци като фойерверки и гръмотевици

Уверете се, че кучето ви стои далеч от огнището дори дълго след угасването на огъня. Жаравата може да остане под купчини сажди, в които животното може да се овъргаля.

5 съвета за безопасност край барбекюто 

Топлото време означава също готвене, партита на басейна и дълги дни, прекарани на открито. Докато повечето кучета обичат да прекарват времето си навън, имайте предвид мерките за безопасност, преди да планирате следващото си барбекю в двора.

1. Уверете се, че не може да избяга

Необходимо е само един гост да остави врата или порта отворени, за да може домашният ви любимец да се измъкне. Уверете се, че посетителите знаят, че имате куче, и ако хората идват и си отиват често, помислете дали да не го вържете на повод или да го държите вътре.
За всяко куче винаги е добра идея да му дадете частно пространство, в което да се оттегли, в случай че бъде претоварено. Бъдете инициативни и дайте на любимеца си умишлени почивки - поставете леглото му в тих район на дома, отделно от събирането. Пъзел играчки или такива пълнени с храна могат да задържат кучето заето. Това е особено добра идея, ако ще се разсейвате и няма да можете да му обърнете пълно внимание, например когато слагате храна на скарата.

2. Грижете се да е разхладено

Ако вашето парти е на открито, уверете се, че домашният ви любимец има много вода и достъп до сянка. В особено горещи дни може да е най-добре да го оставите вътре. Ако започне да показва признаци на топлинен удар (безпокойство или възбуда с енергично задъхване или яркочервени венци), заведете го в по-хладно място и незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.
Водните игри могат да бъдат чудесен начин да поддържате кучето си разхладено. Ако то реши да се включи в плуването, следвайте протокола за безопасност и се уверете, че е под надзор по всяко време.

3. Избягвайте остатъците от масата

Напомнете на гостите си да не дават на вашето куче храна. Особено тази от барбекюто може да бъде мазна и да разстрои стомаха на любимеца ви. Следете масите, за да сте сигурни, че четириногият ви приятел не грабва нищо. По-важното е, че някои храни като лук, авокадо, грозде и стафиди могат да бъдат токсични. Ако не сте сигурни дали дадена храна е безопасна за куче или не, проверете.
Добре е да се уверите, че любимецът ви е ял преди да започне барбекюто, така че да бъде по-малко изкушен от глада. Ако кучето ви се чувства изоставено, докато всички останали се наслаждават на храната си, почерпете го с лакомство с вкус на барбекю.

4. Дръжте го далеч от скарата

Безопасността на първо място. Дръжте кучето си далеч от скарата, докато я използвате. Откритият пламък е много опасен. Вашият любимец не трябва да се допуска близо до скарата, дори след като приключите с готвенето, тъй като тя остава известно време гореща. Това не би трябвало да представлява проблем, ако кучето е обучено да стои далеч от скарата или ако тя е в зона, недостъпна за четириногото.

5. Предотвратете паниката

Много летни ваканции включват фойерверки или други силни звуци, за голям ужас на нашите четириноги приятели. Не забравяйте, че кучетата не разбират, че тези силни експлозии са само за забавление. Много животни всяка година бягат от дома си, след като са изплашени от такива звуци. Възпроизвеждането на записи на фойерверки, придружени от лакомства месеци предварително, може да помогне кучетата да станат по-нечувствителни към звуците на фойерверки. В противен случай го затворете на сигурно място, предлагайте му лакомства по време на шоуто и/или говорете с вашия ветеринарен лекар за възможностите за лекарства.