Няколко са основните вредители, които могат да провалят реколтата от череши.

* Болести - бяла ръжда по черешата, ранно и късно кафяво гниене.

* Неприятели - черешова муха и черна черешова листна въшка.

За да опазите черешите, трябва да извършите няколко третирания - преди цъфтежа, както и след прецъфтяването на дръвчетата.
След цъфтежа третиранията са насочени срещу ранно кафяво гниене и бяла ръжда, както и срещу листогризещи гъсеници.

А един месец преди зазряването на черешите, е препоръчително да се извършват две пръскания през две седмици срещу късно кафяво гниене, черешова муха и листни въшки.

Спазвайте правилата!

Използвайте продукти за растителна защита според времето и периодът. По принцип при сухо време и липса на подходящи условия за развитие на болестите се използват контактни фунгициди. Когато времето е влажно има предпоставки за заразяване на основните болести, се третира със системни рз-продукти.

Освен това при черешите, които зреят бързо, при третирането с фунгициди и инсектициди, трябва да се внимава с карантинния срок. В началото на вегетацията се използват продукти с по-дълъг карантинен срок, а при започване на зреенето - с по-малък.

Съвет:

Ако по дръвчето на черешите има сухи клонки, които са нападнати от ранно кафяво гниене, изрежете ги. Направате го до здрава тъкан. Изсъхналите клонки изнесете и изгорете на подходящо място извън градината.