Най-важно е да награждавате спокойното поведение

Кучето ви скача ли по вас, когато се опитвате да оставите купата с храна? Скимти и хленчи ли за внимание? Ами бяга ли през входната врата или се дърпа от каишката? Всичко това е често срещано поведение, защото кучетата правят това, което им изнася на момента. Те не са особено търпеливи. С други думи, нямат естествен емоционален самоконтрол.

Можете да опитате с игри, които отговарят на личността на вашето куче и ще бъдете изумени колко бързо то се научава да контролира своите импулси. Но най-важното е да награждавате спокойното поведение, когато го видите. Всеки път, когато кучето ви проявява сдържаност, не забравяйте да му дадете почерпка или да му кажете мила дума, за да знае, че си струва да контролира емоциите си.

Какви са предимствата

Емоционалният самоконтрол, известен още като импулсен контрол, е нещо, на което повечето кучета трябва да бъдат научени.

Нетърпеливите и взискателни палета не узряват магически в търпеливи и сдържани възрастни. Всъщност, ако не научите кученцето си на някакво ниво на импулсен контрол, докато достигне юношеска възраст, е вероятно то вече да е развило някои лоши навици. Много от досадните кучешки поведения са свързани с лош самоконтрол.

Например, куче дърпа каишката, защото просто не може да чака да продължите. То не знае как да чака, за да получи това, което иска. Разочарованието му може да доведе до всякакъв вид грубо поведение, особено във вълнуващи ситуации.

Ако научите любимеца си на самоконтрол, ще бъде по-приятно да живеете с него. Търпеливото куче се държи по-добре и е по-малко взискателно. Но и за него също е чудесно - вместо да се чувства разочаровано от нуждата си от незабавно удовлетворение, то ще е по-спокойно и с по-добър контрол на средата си. Кучето ще се научи как да получи това, което иска, вместо да се бори срещу вас.

Как да го преподавате

Има няколко ключови елемента за обучение на вашето куче на самоконтрол. Първо, научете го, че наградите идват от вас, а не само от околната среда. Това могат да бъдат лакомства, играчки, разходка или достъп до двора. Покажете на любимеца си, че като ви даде, каквото искате, той също ще получи, каквото иска.

Второ, покажете на кучето си как да печели тези награди. Избраното поведение зависи от вас. Може да искате любимецът ви да седне или да легне. Но нещо толкова просто като стоенето с четири лапи на пода също може да сработи. Бъдете последователни и поставете летвата, където вашето куче може да успее.

Използвайте игри за обучение 

Въпреки че преподаването на емоционален самоконтрол звучи като огромно предизвикателство, то най-добре се учи чрез игри. С правила, насочени към импулсен контрол, те ще научат вашето куче, че търпението носи награди. Опитайте следното:

Изчакай храната си

Времето за хранене е златна възможност за малко обучение. Научете кучето си, че неговото културно поведение кара вечерята да се случи. Ето правилата на тази игра:

* Дръжте купичката за храна на кучето си достатъчно високо, че да не може да я достигне. Изчакайте вашият любимец да се успокои и да седне или поискайте да седне.

* След като кучето ви седне, започнете да спускате купата с храна. Веднага щом дупето на четириногия ви приятел се вдигне от пода, повдигнете отново купата и изчакайте да седне (или поискайте да го направи).

* Продължавайте да спускате и повдигате купата, докато кучето ви разбере, че дупето му е като ключ за лампата - на земята приближава храната, а във въздуха я кара да си отиде.

* Когато кучето ви остане седнало, докато оставите купата на земята, му дайте команда за свободно и го оставете да яде.

Остави го

„Остави го“ е отличен за безопасност, тъй като може да попречи на кучето ви да яде опасни предмети. Но също така го учи, че пренебрегването на награда е самото поведение, което ще я спечели. Следващите стъпки ще научат вашия любимец как става това:

* Вземете лакомство в юмрука си и го дръжте пред кучето си.

* Позволете му да бута с лапа и да души юмрука ви, колкото иска. Веднага щом се отдръпне, възнаградете го с лакомство от другата си ръка.

* Когато кучето може да игнорира юмрука ви, започнете да отваряте ръката си, за да може да види лакомството. Ако се приближи, затворете отново юмрук. Ако се отдръпне, отворете отново ръката си. След като кучето ви игнорира отворената ви ръка, възнаградете го с лакомство от другата.

* Сега опитайте да поставите лакомството на пода и да го покриете с ръка или крак. Отново наградете кучето си, когато се отдръпне.

Чакай на вратата

Можете да научите кучето си да чака пред вратата на клетката, на колата или тази в дома ви, но в началото това е най-добре да бъде научено в къщата. Следното упражнение ще свърши работа:

* Изчакайте кучето ви да се успокои и започнете да отваряте вратата. Щом то се приближи, затворете я отново.

* Повтаряйте това, докато кучето ви се отдръпне или остане неподвижно и изчака. Тогава можете бавно да увеличавате колко широко отваряте вратата, като отново я затваряте, щом любимецът ви се придвижи към нея.

* След като можете напълно да отворите вратата, кажете командата си за свободно и оставете кучето си да премине.

Спрете за почивка

Всякакви игри за теглене на въже, преследване или дори просто борба с вашето куче са чудесен начин да го научите да се успокоява. Просто добавете моменти на спокойствие в средата на забавлението. След като любимецът ви разбере какво очаквате, можете да добавите команда като „Успокой се“ или „Спокойно“. Ето правилата за тази игра:

* Започнете с нежна игра. Не искате кучето ви да е твърде развълнувано преди да го помолите да се успокои. В средата на играта спрете и помолете любимецът си да седне или да легне. След като го направи, веднага го възнаградете, като започнете играта отново.

* Когато кучето ви седи или лежи последователно, спрете да го карате да го прави и изчакайте само да го предложи, щом спрете да играете. Отново награда, като рестартирате играта.

* Когато кучето ви започне само да предлага сядането или лягането, можете да започнете бавно да увеличавате интензивността на играта, преди да спрете за почивка.