Какви пътеки да прокарам в градината? За да отговорите на този въпрос, струва си да вземете решение за общия стил на имота. В крайна сметка пътеките трябва да са съобразени със стила и естеството на ландшафтния проект.

По тях може да се прецени какъв декоративен ефект собственикът иска да постигне в градината. Много е важно техният дизайн да се свърже с околната среда - лехи, предна градина, къща и други елементи - тогава всяка пътека ще бъде подходяща и ще допълни предвиденото изображение. Материал, цвят, форма, ширина - всичко влияе на възприятието. Например, конкретна пътека без настилка изобщо не е подходяща за елегантна френска градина, но в минималистичния стил ще се впише много добре.

СЪВЕТ

Основните пътеки, които се използват всеки ден, трябва да бъдат най-малко 1,2 метра широки, вторичните - около метър, но не по-малко (при липса на резки завои, включително прави ъгли).

По-добре е да направите предните пътеки, като се съобразите с това, че 3-4 души ще се опитат да влязат в къщата наведнъж.
Нека да разгледаме как различните пътеки се съчетават със стиловете на градинския пейзаж.

1. Вписана в пейзажа 

Пътеката от павета е идеална за английска пейзажна градина с рокарии и алпинеуми. Тя перфектно оформя моравата, изглежда добре както в сянка на големи дървета, така и на светлина.

Естествената настилка на пътеката, без да привлича ненужно внимание, ви позволява да се съсредоточите върху красотата на околните растения, а нейните гладки, естествени очертания органично се вписват в пейзажа.

2. Геометричен модел 

Той подчертава необичайната форма на пътеката. Създаден е чрез комбиниране на тротоарни плочки с различни цветове.

Тази опция е подходяща за модерна градина, където насажденията са подредени в строг геометричен ред, а дизайнът е доста лаконичен.

3. От тъмен камък 

Тъмната повърхност и изразителната текстура на камъка създават впечатляващ контраст с окосената трева, така че тази пътека е най-подходяща за градина, в която тревните площи заемат много място.

Самата тя привлича вниманието и съчетанието й с ярки декоративни елементи може да не е особено успешно.

4. Лека каменна 

За да се проправи път между цветните лехи, по-подходяща е пътека от лек камък.

Той привлича по-малко внимание и не пречи да се полюбувате на близките растения.

Сместа запълваща пространството между камъните, може да бъде контрастна или близка по цвят до основния материал на пътеката.

5. Декоративна стойност 

Внимателно подбраните камъчета и плочки могат да се превърнат в материал не само за ефектни пана , но и за луксозна градинска пътека.

Необичайни шарки или сложен орнамент я превръщат в независим декоративен елемент, така че за такава пътека или павирана площ в градината е по-добре да освободите подходящо място предварително.

6. От големи камъни 

Идеална е за минималистичен, традиционен японски или иновативен австралийски стил.

Гладката й повърхност е особено красива и изразителна на фона на по-светлите нюанси на насипното покритие, което често се използва в този стил.

Добре е пътеката да не е разположена на едно ниво с насипа. Поради големите плоски камъни с неправилна форма, издигнати над повърхността, декоративният пълнеж се възприема напълно различно.

7. Хармония 

Добро решение за градина, което съчетава елементи от класика и минимализъм, е пътека от големи камъни, между които тревата расте свободно. Тук строгостта на формите и линиите, образуващи идеално точен завой на пътеката, неочаквано и хармонично се съчетава с естествеността на природните материали.

8. Атрактивна идея 

Ако вашата градина е пълна с разнообразни необичайни идеи и искате пътеката да се превърне в един от нейните интересни и атрактивни елементи, използвайте удължени каменни блокове. Можете да направите всякакви фигури от тях, така че нищо да не ограничава въображението ви. Пространството между елементите за настилката може да бъде запълнено с декоративно засипване, засято с трева или дори тук могат да бъдат засадени непретенциозни почвопокривни растения.

9. От термодърво 

Тази пътека изглежда най-добре близо до къщата - около вътрешния двор и тераса със същата настилка. Често такива пътеки са в съседство с дървена къща, но не забравяйте: от година на година разликата в нюансите на дървото ще се увеличава. От декоративна гледна точка тази опция е по-вероятно да бъде добро допълнение към къща в неутрални нюанси (например измазана в жълто).

10. Разфасовки от дървета 

Популярна опция за тези, които имат възможност да получат такъв материал безплатно - например ако трябва да отсечете дърво в градината. Както показва практиката, такава пътека изглежда добре навсякъде, поради естествения си произход. Но тъй като дървото е краткотраен материал, ще трябва допълнително да обработите разфасовките със специални препарати, за да ги предпазите от гниене.

11. Път от пънчета 

Друг вид пътека - от пънчета, може да се превърне в оригинална украса на градината. Пъновете можете да боядисате в ярки цветове и децата с удоволствие ще тичат по тях.

Такава идея може да помогне за зонирането на пространството: например, необичайна пътека ще служи като граница между градината и декоративните насаждения. Пъновете могат да бъдат с различна или с еднаква височина - зависи от това, колко удобно ще ви бъде.

12. Комбинирана 

Пътека, която съчетава няколко материала - (например плочки и малки камъчета). Изглежда страхотно в цъфтяща градина.
Тя ще добави изящество към декоративните насаждения и ще направи композицията по-интересна.