Графикът е важен, за да създадете добри навици

Докато някои кучета са ранобудни и нетърпеливи, други могат да отлагат излизането изпод завивките с часове, без да е необходимо да отидат до тоалетна или да искат да закусват. Въпреки че този график със сигурност е удобен за собствениците, които не трябва да стават и излизат рано, здравословно ли е да оставяте любимеца си да спи до късно всеки ден?

Според специалистите някои кучета се справят добре, като започват деня според собствените си условия. Но ако поведението им се промени или проявят признаци на стрес, като например напикаване на килима през нощта, това може да е знак да настройвате алармата за тях всяка сутрин.

Има кучета, които си навличат неприятности, когато не са под график. Ако животното е възрастно и се справя добре, можете да видите какво сработва за него. Но ако започне да има проблеми, първото нещо, което трябва да направите, е да се върнете към графика.

Прекомерният сън може да сигнализира за състояния като кучешка депресия, диабет, хипотиреоидизъм и възможна загуба на слуха. Първото нещо е да се определи дали проблемът е поведенчески или медицински. Ако просто си имате работа с куче, което трябва да излиза по-често, можете да зададете нов график и да му помогнете да го разбере.

Фазите на съня са различни 

Кучешките фази на съня имитират отблизо нашите собствени, но се различават по ключов начин. Навлизайки в съня, на тях им отнема около 10 минути, за да преминат от бавната вълна (по време на която дишането се забавя, кръвното налягане спада и сърдечната честота намалява) в бързото движение на очите (REM). В REM фазата очите им се въртят под затворените клепачи и тялото им може да реагира на сънища.

Кучетата прекарват само около 10 процента от времето си за дрямка в REM поради нередовните си фази на сън. Тъй като са склонни да дремят, когато пожелаят, често от скука, те също се събуждат бързо и скачат нащрек. В резултат на това кучетата се нуждаят от повече сън, за да компенсират загубената си REM фаза.

За сравнение - хората прекарват до 25% от съня си в REM, в отражение на техния по-типичен график да остават будни през целия ден и да почиват през нощта.

Но колко сън му трябва на едно куче наистина зависи от отделния индивид. Също така от възрастта и здравословното състояние. Някои породи имат тенденция да бъдат повече или по-малко енергични. И толкова много зависи от индивидуалността.

Факторът на породата 

Количеството необходим сън зависи също от породата. Например работещите кучета трябва да останат будни за такива физически и психически задачи като опазване на имуществото, теглене на шейни и спасителни операции. Тези, които не са отглеждани за определена задача (или са се „оттеглили“ от професията си), ще лежат и дремят през по-голямата част от деня. Въпреки това, повечето кучета са гъвкави за корекции в графиците си за сън.

Ако животните се окажат на ново място, може да отнеме около ден, за да влязат в график. Но според специалистите повечето кучета могат да се справят бързо. Те са добри в това да да се адаптират към ситуацията.

Поставете палето на график 

Подобно на бебетата, кученцата ще играят и ще изследват новата си обстановка, докато не паднат. Следователно може да им трябват до 18-20 часа сън, за да презаредят батериите си. Тъй като все още не са физически способни да издържат дълги периоди през нощта без да се облекчават, ще им е нужен график за сън.

За да разберете от колко сън се нуждае вашето кученце преди да се наложи да си вземе почивка за тоалетна, приложете това правило: сметнете един час за всеки месец от възрастта и добавете едно. Например, ако имате петмесечно животно, то може да спи шест часа, преди да се наложи да излезе. След 9-10 месеца много кучета могат да изчакат да се облекчат по 10-12 часа.

След като поставите стабилна основа, ако кучето ви се справя добре, можете да разхлабите графика.

Кучетата обикновено прекарват половината от дните си в сън, 30% будни, но почиващи си, и само 20% активни. По-възрастните животни се нуждаят от повече сън, само защото се изморяват по-лесно. И като правило по-големите породи също прекарват повече време в дрямка.

Основното съображение за графика на съня на кучето е кога и колко често то трябва да се облекчава.