Световните цени на селскостопанските хранителни продукти спаднаха през септември в резултат на нарастващите запаси от основните хранителни продукти.

Ценовият индекс на храните по ФАО намаля с 1,4%, в сравнение с август и сега е със 7,4% по-нисък, в сравнение със септември 2017 г.

Индексът на зърнените цени по ФАО намаля с 2.8%. Очакванията за богата реколта в САЩ намалиха коефициентите за износ.

Международните цени на ориза и пшеницата също спаднаха миналия месец. Спадът в цените на пшеницата се дължи основно на запазването на големи обеми продажби и доставки от Руската федерация.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО регистрира осмо поредно месечно понижение, като спада с 2,3% до тригодишно дъно.

Най-голям спад на цените има в сектора на палмовото масло. Това се обяснява с факта, че големите запаси в основните износителки оказват натиск върху цените надолу, които в момента са с 25% по-ниски, в сравнение с миналата година.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО за септември се понижи с 2,4%, продължавайки низходящата тенденция, докато индексът на ФАО на месото леко се понижи спрямо ревизираната си стойност за август.

Индексът на цените на захарта на ФАО намалява с 21%, в сравнение със септември 2017 г., но се увеличава с 2,6% в сравнение с август.

Очаква се световната търговия с пшеница и ориз да намалее, докато търговията с царевица ще се увеличи.