Протестите на животновъдите не стихват в цяла Европа

 

Докато масовите фермерски протести не стихват на Стария континент, Европейският млечен борд (EMB) поиска от Европейската комисия, спешно да предприеме няколко мерки за подобряване положението на млекопроизводителите в Европейския съюз. По време на среща със зам.-генералния директор на ГД „Земеделие" в ЕК президентът на EMB Кяртан Поулсен представи предложенията на асоциацията, която обединява около 100 000 млекопроизводители в 16 държави от ЕС.

Дългогодишно натрупваните проблеми в млекопроизводството не могат да бъдат решени с незначителни, козметични корекции, или със затваряне на очите, посочи Кяртан Поулсен. Той поиска от ЕК да приложи инструменти, с които да се гарантират условия, поне разходите за производство да бъдат покрити от пазарните цени на суровината. Едно от исканията е, да се приложат кризисните инструменти, включени в регламента за Общата организация на пазарите за земеделски продукти. Такива инструменти са доброволното намаляване на производството, както и по-нататъшното развитие на инструмента в посока автоматично активиране още преди да се е случила криза.

Браншовиците предлагат,

на европейско ниво да бъдат

въведени специфични договорни

клаузи относно обемите и цените,

така че да бъдат покрити разходите още преди доставките на мляко. Това следва да важи за всички участници на пазара, включително кооперативите. Млекопроизводителите настояват също, да се приеме регламент за целия ЕС, който да предвижда задължението, цените да покриват разходите. Стопаните искат също да бъдат въведени стриктни „огледални" клаузи за внос и надежден мониторинг на съответствието, както и мерки за засилване на обединяването на производителите за ефективно намаляване на енергийния дисбаланс на пазара.

Такава пазарна рамка е необходима в контекста на Зелената сделка, за да се осигурят стабилни цени на пазара и да се позволи на фермерите да отговарят на екологичните изисквания, по думите на Кяртан Поулсен. Той допълни: „Този натиск може да бъде облекчен само чрез фундаментални, трайни реформи в селскостопанската система."

Протестите на млекопроизводителите

През последните седмици протести на млекопроизводители имаше в Германия, Франция, Белгия и Италия. Всички те бяха обединени от кризата с цената на млякото и сходните проблеми, с които се сблъскват и които изискват внимание от властите в националните столици и от Брюксел. Политиците могат да създадат необходимите базови условия за покриване на производствените цени на млякото по благоприятен и устойчив начин, което би позволило на фермите да оцелеят, според браншовиците.

Наводняването на пазара с мляко доведе до исторически ниски цени на млякото, посочват в прессъобщение от EMB и допълват: „Производителите търпят загуби от това, че получават цени, които не покриват производствените разходи. В тази ситуация животновъдите се отказват от дейността си и по този начин се разпадат регионалните структури за доставка. Насърчаването на продажбите не е достатъчно и обемът на производството трябва да бъде намален. Европейският пазар на мляко е под значителен натиск от обемите, които се предлагат и явно надвишават търсенето."

Президентът на френската организация Coordination Rurale Вероник Льо Флок коментира протестите по време на пресконференция: „Хората отхвърлят Европа с толкова лоши перспективи в селскостопанския сектор. Продължаването на ултралиберална политика, при която споразуменията за свободна търговия и вносът на храни, които не отговарят на нашите стандарти, се разпространяват, представлява реална заплаха за фермерите."

В прессъобщението от EMB посочват още, че усилията на Европейската комисия да възстанови баланса на пазара чрез складиране на огромни количества масло и сухо мляко струват стотици милиони евро, но не са предотвратили спада в цената на млякото. Не е достатъчно да продавате активно, а обемът на производство трябва да бъде намален, категорични са браншовиците и допълват, че политиците и производителите носят обща отговорност за устойчивото производство на мляко в цяла Европа. Това, според EMB, е социален проблем, като заложените ценности са сигурността на доставките, качеството на храните, устойчивостта, хранителният суверенитет и живота в селските райони.

Програмата за предотвратяване на кризи

Европейските млекопроизводители предлагат, Европейската комисия да прилага Програма за пазарна отговорност още преди да е налице криза на пазара за мляко в ЕС. Системата е разработена от експерти на Европейския млечен борд в сътрудничество с Асоциацията на млекопроизводителите в Германия (BDM) и очертава необходимите действия за реакция при кризи.

При идентифициран риск от дисбаланс на пазара за мляко от EMB предлагат, да бъдат прилагани допълнителни инструменти за стабилизиране на пазара. Системата предвижда създаването на индекс, който да следи стабилността на пазара. В случай, че стойността на индекса е 100 точки, това показва стабилност на пазара, но ако се движи надолу, се активира програма в три стъпки, които са: ранно предупреждение – когато индексът падне със 7,5%; криза – когато индексът намалее с 15%; и задължителна фаза за намаляване – когато индексът падне с 25%.

Българското животновъдство

постоянно е в режим на криза

Животновъдите на родна почва също са категорични, че е необходимо да се предприемат мерки още преди да се създадат кризите, а не след това, както обичайно става у нас. От българския Национален съюз на говедовъдите подкрепят предложението на Европейския млечен борд, което не е ново, и посочват, че приложението на допълнителните мерки би могло да даде повече сигурност на фермерите.

През последните години родното животновъдство е в режим на постоянна криза, която е трудно поносима за много ферми: климатична криза, корона криза, енергийна криза, фуражна криза, икономическа криза и за капак войната в Украйна, коментира Михаил Михайлов, изпълнителен директор на НСГ и допълва: „Това са конниците на апокалипсиса, ако щете. Всяка криза сама по себе си вероятно би била управляема за селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Това беше показано в годините на Ковида. Секторът винаги е работил и е давал резултати. Страх ме е обаче, че сега животновъдите няма да издържат."