Заостреното зеле показва особено добри показатели за растеж, казва пазарният експерт Вилко ван ден Берг. Той разказва подробно за това по време на симпозиума за зелето на Bejo в Нидерландия.

В ЕС се отглеждат около три милиарда килограма глави зеле годишно. Полша води класацията с около 700 млн. кг. Нидерландия я следва на пето място (160 млн. кг през 2022 г.). Освен продажбите на местния пазар, Германия, Обединеното кралство и Испания са страните, в които холандското зеле се продава най-много.

Бялото и заостреното зеле са основни съставки в асортимента на пресните преработени продукти в холандските супермаркети. Това включва опаковки за нази, бами и спагети. Киселото зеле също е популярен продукт в Нидерландия. По време на пандемията търсенето на кисело зеле беше изключително голямо.

А през първите осем месеца на 2023 г. продажбите в супермаркетите са се увеличили с 18% в сравнение с 2022 г. Точковото зеле, както преработено, така и цяло, е най-продаваното зеле в холандските супермаркети в рамките на категорията зеле. В Германия точковото зеле също се справя добре с 50% ръст на продажбите през последните пет години.

Островърхото зеле е зеленчукът, който най-много хора са търсили в онлайн енциклопедията www.veggipedia.nl през последните 12 месеца. На трето място е бялото зеле. Хората търсят преди всичко методи за приготвяне и рецепти. Накратко, зелето е търсено в кухнята", заключава Вилко.