Според испанския министър на земеделието Луис Планас Испания има важен принос за изпълнение на селскостопанското измерение на европейската Зелена сделка и по-конкретно за постигане на целта до 2030 г. 25% от земеделската земя да бъде предназначена за биологично отглеждане.

След като до 2022 г. те отново нараснаха, биологичните площи в Испания вече възлизат на почти 2,7 млн. хектара. Испания, един от водещите производители на биологични продукти в света.

Министър Планас участва чрез видеовръзка в откриването на Европейския конгрес по биологично земеделие в град Кордоба в края септември в рамките на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз. Срещата, в която участват испанската асоциация Ecovalia и IFOAM - Organics International, е с участието на министерството и е посветена на устойчивите, иновативни и биологични хранителни системи.

Площите за биологично земеделие в Испания са се увеличили с 1,5 % и до 2022 г. ще достигнат общо 2 675 331 хектара. Това съответства на 11% от земеделската земя в страната. Това поставя Испания сред 10-те най-големи биопроизводители както в ЕС, така и в света.

Докладът на министерството, съдържащ данни от отделните региони, показва, че Андалусия е регионът, който отделя най-много хектари за биологично отглеждане (47,33% от площта на Испания), следван от Кастилия-Ла Манча (15,42%) и Каталуния (9,60%).

В областта на градинарството се откроява увеличението на площите, предназначени за отглеждане на банани и тропически плодове (+15 %), технически култури и ядки (по +10 %) и култури за храна на животни (+9 %).

Екорежимите на Общата селскостопанска политика - още един пример за устойчивост

Откривайки конгреса, Луис Планас подчерта и значението на екорежимите, като пример за устойчивост. Министърът припомни, че тези практики са една от големите новости на Общата селскостопанска политика (ОСП), която се прилага на практика през тази година. Трима от всеки четирима испански земеделски производители се присъединяват към екорежимите, като общата площ на тези режими е над 19 милиона хектара, което представлява 87 % от земеделската земя на Испания.

"Това е усилие за устойчивост, което не е лесно", каза министърът, тъй като е свързано с по-високи разходи и е подчинено на строги правила на ЕС. Планас увери, че "биологичното земеделие и производството на храни винаги ще заемат специално място в действията на испанското правителство, а следователно и сега, по време на испанското председателство на Европейския съюз".