Войната в Украйна поражда вълна от престъпност в селските райони на Великобритания, тъй като банди крадат селскостопански машини и ги изпращат в Русия, смятат от полицията. Това съобщи "Дейли телеграф“, цитиран от БНР.

Отделът за борба с престъпността в провинцията заяви, че Русия е била сериозно засегната от западните санкции след незаконното нахлуване в Украйна на Владимир Путин, а това води до създаване на процъфтяващ “черен пазар” за селскостопанско оборудване.

Полицията има данни, че бандите действат най-вече в Източна Англия, но напоследък има сведения за потърпевши ферми в Северна Англия и Шотландия.

„Дейли телеграф“ цитира шефа на отдела Анди Хъдълстън, че без съмнение войната в Украйна и санкциите, наложени на Русия, оказват влияние върху престъпността в селските райони, а когато има страна, която не може да внася техника и оборудване, „черният пазар“ ще процъфтява.

Кражбите на техника в Англия и Уелс са се увеличили с повече от 300% през първото тримесечие на годината. Подобна тенденция се наблюдава и в Европа. Селскостопански и строителни машини, като багери и скъпи преносими GPS устройства за картографиране на полета и повишаване на ефективността на засаждането на култури, са ценени от бандите, които изпращат плячката си в Източна Европа, откъдето контрабандно е прехвърляна в Русия, пише вестникът.

От полицията признават, че престъпността в селските райони не е от вчера и голяма част от откраднатото оборудване винаги е било пращано в чужбина, но сегашните мащаби несъмнено говорят за изключително голямо активизиране на организираната престъпност.

От Националния фермерски съюз предупредиха фермерите да бъдат особено бдителни, защото често по време на сезона на прибиране на реколтата голяма част от техниката остава по полетата и може да стане лесна плячка за крадците.