Студеното време, високите цени и огромният недостиг доминираха в новините от Испания през последните седмици. Междувременно времето в Испания се оправи, но според Томас Бос (Thomasol Gestión), който живее и работи в Аликанте от повече от 20 години, спадът на цените в момента върви по-бързо в Северна Европа, отколкото в Испания.

"При нас също се наблюдава спад на цените на много продукти, но той не е толкова екстремен, колкото в Нидерландия", казва той.

"Изглежда, че хората в Северна Европа напълно са приключили с високите цени, но настоящите пазарни цени не отговарят на това, което се търси тук, в Испания", продължава Томас. "Засега е възможно разумно да се поддържа сегашното ниво на цените тук, защото страни като Нидерландия все още нямат големи производства. Освен това Испания разполага с повече пазари, отколкото само Нидерландия, така че сега хората са по-склонни да гледат към износ на други места."

"Сега доставките от Нидерландия на продукти като чушки и патладжани ще се увеличат. Сред другите испански оранжерийни зеленчуци виждаме, че пазарът на краставици е изключително добър през този сезон. При чушките и доматите цените са много добри през последните два месеца - и то седмица след седмица - но не трябва да забравяме, че тези пазари бяха силно разочароващи до Коледа, когато повечето килограми бяха прибрани поради изключително топлото зимно време."

"Наблюдавахме също така екстремни цени при полските зеленчуци. Един производител от Мурсия, с когото работя, ми каза едва тази седмица, че това, което не е смятал за възможно, се е случило през миналия сезон.

Междувременно студеното време е зад гърба ни и се гмуркаме в пролетта, а може би дори направо в лятото. В същото време има много по-малко налични карфиол и броколи. Миналата година тези пазари имаха толкова умерени ценови равнища, че производителите бяха много предпазливи по отношение на засаждането, както и поради екстремното увеличение на себестойността. През други години се извършваше допълнително засаждане извън програмите, за да се спекулира, но тази година засаждането беше извършено с много по-малък марж, поради което и цените на свободния пазар са все още толкова високи."

По отношение на транспорта Томас казва, че зимата е преминала добре. "Всички научихме много от периода на Ковида, когато имаше големи проблеми с наличността на автомобили, но тази година това мина добре. С намаляването на обема на износа транспортните цени би трябвало да се коригират малко повече до по-реалистично ниво, но изглежда, че все още никой не иска да слиза надолу", заключава Томас, който е връзката между купувачите в Европа с пряка връзка с испанското отглеждане.