Ако сте от хората, които обичат да използват многократно вещи преди да отидат в боклука, подобна идея може да ви хареса. Друг стимул е спестяването. Защото саксиите могат да бъдат скъпи и това може да попречи на желанието ви тази пролет да имате изобилие от цветя в двора и около къщата.

Консумативи:

  • пластмасови шишета от 1,5 л;
  • маркер;
  • ножица;
  • спрей с боя.

Инструкции:

Начертайте две успоредни линии върху бутилката в горната част – на около 5-тия сантиметър (или в първата 1/3) под гърлото. Фунията, която сте отрязали няма да ви трябва. Второто изрязване, което прилича на пръстен, ще ви трябва.

Начертайте трети кръг в ниската част – на 2/3-ти. Тази линия играе роля на ограничител докъде да изрежете много вертикални линии – ресни. Преди това мушнете пръстена до тази линия.

После навийте ресните навън и прекарайте края им под пръстена.

Когато приключите, напръскайте бутилката с цвят, който предпочитате. И присадете цветя.

Втори начин

Той е по-подходящ за големи туби, защото ще бъдат по-стабилни. Ако има дръжка – махнете я.

Изрежете долната 1/3-та и горната 1/3-та. Още тогава може да помислите да ги изрежете в оригинални форми – на снимките например са в полукръг, като на долната част, която е обърната надолу, краищата са нагънати и играят роля на крачета.

Направете дупка в средата на дъното на бутилката – големината да е колкото да влезе гърлото на другата част.

Махнете капачката и на мястото й сложете камъче. Друг начин (зависи от цветята и необходимото им напояване) е да вземете по-малка капачка от друго шише, да я обърнете надолу и да я залепите.

След това пъхнете гърлото в дупката, от долната страна на дъното на бутилката.

Получава се саксия тип амфора.

Боядисайте, направете малки дупчици в дъното (лесно е с бормашина) и посадете цветята.