Още малко и клоните на дърветата ще се покрият с цветове и зеленина, птиците ще чуруликат по-весело, цветята ще разтворят нежните си пъпки към слънцето, радвайки окото. А ако растенията са събрани в изящни композиции, удоволствието е двойно.

Искате да им се възхищавате във всеки ъгъл на градината - създайте контейнерни цветни лехи! Те могат да бъдат поставени на верандата, в беседката, във вътрешния двор и на други любими места в градината.

Композицията

Растенията не са подредени произволно. В противен случай няма да е градина, а просто набор от саксии. Градината трябва да има център, подчинени и спомагателни обекти.

Центърът на композицията се определя по следния начин: ако всички контейнери са в една и съща цветова гама, тогава центърът е този, в който се намира най-изразителното растение - ако всичко е шарено, центърът ще бъде най-ярък. Поставя се в средата на композицията, ако стилът на градината е класически, или асиметрично, ако стилът на градината е ориенталски или модерен.

Три-четири най-изразителни контейнера се поставят в непосредствена близост до центъра (изразителността също се определя от декора или растенията), но не в редица и не строго наоколо, а на различни разстояния от центъра. А останалите, по-малко ярки и по-малки, визуално балансират цялата композиция.

Пропорциите

Растенията могат да бъдат не повече от 2 пъти по-високи от контейнера, а ширината им не трябва да надвишава диаметъра му повече от 1,5 пъти. Огромен контейнер с буйни цветя ще изглежда нелепо на малка тераса, а малки саксии няма да украсят просторен вътрешен двор.

Цветовата гама

Изберете гама в зависимост от това какъв ефект искате да постигнете.

Мечтаете ли за хармония и мир? Тогава за предпочитане са пастелни нюанси: розово, лилаво.

Искате ли ярки емоции? Тогава съседите в контейнера трябва да имат контрастен цвят: жълто и лилаво, оранжево и синьо.

Технология на засаждане в различни контейнери

Контейнерите могат да бъдат направени от всякакви материали. Погрешно е схващането, че цветята растат добре само в "керамика". Те се чувстват страхотно в други контейнери, ако са засадени правилно и са взети предвид свойствата на материала. Но най-важното е да осигурите правилното съотношение на почвата и дренажа.

Метал или керамика

В керамичен съд е достатъчно да затворите дъното с експандирана глина. След това можете да напълните почвата и да засадите растението.

За дървен съд изискваните е подобно, но трябва малко повече експандирана глина.

За пластмасата ще ви е необходим още един слой едрозърнест речен пясък с дебелина сантиметър и половина, който трябва да се изсипе върху експандирана глина. Опитайте се да изберете по-лека почва, препоръчително е да я смесите с перлит.

Когато се засажда в метален съд, керамзитът заема една трета от обема, последван от слой пясък и лека почва. По-добре е да преместите такава градина на сянка в жегата, а в дъждовно и студено време - под навес или в беседка. Мястото трябва да бъде защитено от вятъра.

Избор на цветя

Контейнерите и цветята са основните материали за "изграждането" на контейнерна градина.

Не всички цветя обичат да са в контейнери, особено в малки.

Ако имате големи контейнери (повече от 30 см в диаметър), тогава можете да засадите всякакви градински цветя в тях. А когато диаметърът на контейнерите надвишава 45-50 см, в тях могат да се заселят дори многогодишни растения. Но ако искате да засадите многогодишно растение и контейнерът е по-малък от необходимия размер, за зимата ще трябва да го заровите в земята до нивото на повърхността, така че да презимува успешно.

Ако имате малки контейнери има смисъл да засадите в тях цветя, които не са взискателни към обема на почвата - петуния, лобелия, виола, агератум, невен, маломерни сортове циния, астри, маргаритки, върбинка, салвия, невен, бегония, всички пролетни луковици, гладиоли. Но настурцията в това отношение е много капризна.

Декоративният слънчоглед обича пространството, в тесни условия може да расте само в силно смален вариант. Къдравите цветя също не понасят малко количество почва. Единственото изключение е сладкият грах, и то само до известна степен.

СЪВЕТ: контейнерите могат да бъдат с всякакъв размер, но все пак трябва да се опитате да гарантирате, че дори най-големият от тях може да бъде преместен, ако е необходимо.

Грижата

Характеристиките на грижата за цветята произтичат от условията на самите контейнери. Във всеки случай те имат малко почва, хранителни вещества и често влага. Следователно такива растения трябва да се поливат и хранят много по-често от тези, които живеят на открито.

Можете да използвате същите торове като за основните цветни лехи в градината или да закупите специални, по-концентрирани.

Не забравяйте да премахвате избледнелите съцветия от време на време. Трябва да правите това много по-често, отколкото за цветята в цветната леха.

Идеи за декориране на контейнери

Възможностите ви са ограничени само от вашето въображение.

Не е нужно да харчите пари за преносима мини-цветна леха: всеки контейнер може да се превърне в дом за цветя. Например кутия за инструменти - можете да поставите чул на дъното, така че земята да не се разсипва... и не забравяйте дренажа. Голяма керамична саксия, кошница и дори старо корито ще свършат работа - винтиджът днес е на мода! Контейнерът може да бъде и камък или издълбан дънер.

Стари чайници, легени, ютии и лейки също са подходящи за ролята на саксии. Ако това са редки антики, още по-добре.

Модерна поцинкована лейка лесно се състарява с декупаж. Но как ще се държи декупажът на открито? Всичко е много просто: вместо обичайния декоративен лак, просто използвайте лак за лодка (яхтен).

От обикновени поцинковани кофи направете саксии в стил хай-тек. За да направите това, залепете върху повърхността на кофите компактдискове, метални профили и огромни гайки. Тъй като композицията ще бъде на открито, използвайте специално лепило.

Висящите контейнери могат да бъдат ушити от стара мушама в подходящ цвят - например под формата на комплект малки торбички.

Клетките за птици също са модерен и винаги печеливш вариант за градина с контейнери:

Има още много интересни идеи. Например, можете да превърнете стара топка, гуми и други предмети в оригинални контейнери.

Вдъхновете се, планирайте, направете най-фантастичните композиции и може би някой ден вашата мобилна градинка ще надмине дори контейнерните градини на Памела Крауфорд по красота, яркост и оригиналност.