Страните производителки като България и Сърбия имат останали запаси, за да запълнят пазара преди края на сезона

Продажбите на замразени кайсии в Европа са се увеличили през януари 2023 г. в сравнение с края на 2022 г. За това свидетелства съживяването на вносните сделки на пазарите в Германия, Украйна, Унгария и Полша, сочи анализ на EastFruit.

Според производителите те са били доста заети през януари 2023 г. и не е имало очакван спад на пазара. Напротив, пазарът може би дори е бил по-активен от обичайното през януари на предходните години.

Освен това през януари 2022 г. Молдова за първи път изнася цели замразени кайсии за Чешката република. Преди това те не бяха търсени и Молдова никога не е имала сделки за тях. Целите кайсии са с 30-40% по-евтини от половинките със същото качество.
През 2021 г. в Европа цената на замразените половинки кайсии без костилки (клас 1) достигна 1,9-2,0 евро/кг. Купувачите са плащали около 1,4 евро за кайсиеви половинки от клас 2.

От началото на сезона през 2022 г. цената на замразените кайсии (ръчно нарязани) в Европа намалява и възлиза на:

1,25-1,35 евро/кг за клас 2

1,50-1,60 евро/кг за клас 1

1,70-1,75 евро/кг за калибриран клас 1

През януари 2023 г. цените на замразените кайсии в Европа остават на същото ниво. Поради това тези плодове се смятат за ценово стабилна позиция за замразяване на плодове по време на тежкия сезон за предприятията за замразяване.

Може да се заключи, че на пазара няма недостиг на замразени кайсии. По данни на европейските търговци през 2022 г. кайсиите в Европа са били събрани и замразени, както е било планирано.

Страните производителки като България и Сърбия вече имат останали запаси, за да запълнят пазара преди края на сезона.

Не такъв е случаят в Украйна. През 2022 г. в Украйна е имало добра реколта от кайсии, но никой не е искал да замразява кайсии, предпочитайки други култури. Много производители на замразени плодове са се съсредоточили върху традиционните плодове с висок марж, като малини и боровинки. Може би именно този фактор е причинил недостига на замразени кайсии на украинския пазар през януари 2023 г., което е довело до необходимостта от внос.

Чувствайки се натоварени, украинските замразяващи предприятия и търговци вероятно ще обърнат внимание на кайсиите през сезон 2023 г. Това може да доведе до прибирането на по-голямо количество замразени кайсии, отколкото преди година, което ще доведе до по-голямо предлагане на пазара и в резултат на това до възможно намаляване на цените.

Въпреки това всичко зависи от метеорологичните условия и добивите в основните страни производителки.

Интересно е да се види колко активно страните от Централна Азия, които сега развиват производството на замразени зеленчуци и плодове, ще се включат в замразяването на кайсии. Узбекистан бързо се превръща в голям износител на замразени плодове и зеленчуци, но зеленчуците доминират в износа. Първото предприятие за шоково замразяване на плодове и горски плодове е открито и в Таджикистан и вече предлага продукти за износ.

На снимките са показани примери за качествени категории замразени половинки от кайсии - Снимки:EastFruit