„Науката през последните две години в Добруджанския земеделски институт-Ген. Тошево, е застъпила развитието на родителски линии при слънчогледа, има и нови сортове зърнено-житни култури, които в момента се изпитват, има и одобрени през 2022 г., чието семепроизводство тепърва започва. Това са няколко сорта мека пшеница, два сорта тритикале, един сорт зимен многореден ечемик и 4 родителски линии слънчоглед”, каза на изложението „Борса за семена и посадъчен материал” в Добрич директорът на института инж. Илия Илиев. „Красела” и „Далена” са новите хибриди слънчоглед.

„Семената, които произвеждаме, успешно се продават на българския пазар. През м.г. не останаха семена за производството на института”, добавя той. Цената на семената е увеличена с около 20-25 процента, но и така при хибридите слънчоглед е два пъти по-ниска от предлаганите от чужди фирми. Базовите семена за пшеница се продават за 1500 лв за тон, пак са по-конкурентни в ценово отношение от чуждите сортове. „Имаме ръст в реализацията на семена от около 15 процента само за година. Себестойността на един декар, засят със семена на наши есенни и пролетни култури, е с около 20 процента по-ниска. Българските сортове са по-икономични, защото са създавани в наши условия”, казва Илиев.

Институтът вече предлага и биологично производство на соя, лимец, ръж и др. „Закупили сме и мелница за брашно. Ще се опитаме до началото на юли да я сглобим, има и помещение. Предстои да монтираме машините, да направим задължителните проби и тогава ще предлагаме и брашно от биологично производство”, съобщи Илиев.