Българската банка за развитие ще предоставя кредити за домакинствата, за да могат да кандидатстват за поставяне на ВЕИ по европейска програма. 

Тя се разработва от Министерството на енергетиката, като по нея ще се предоставят до 15 хил. лв. Европейските средства обаче се отпускат, след като инвестицията вече е направена. За едно семейство е много трудно предварително да намери такава сума, затова ББР ще разработи специална програма за хората. 

Това съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на конференцията "Парите по плана за възстановяване и европейските структурни фондове", организирана от КРИБ и "24 часа".

Процедурата за внедряване на собствено ВЕИ и батерии за съхраняване на енергия за предприятията също представлява огромен интерес още на публичното обсъждане. Тя ще бъде отворена скоро и ще бъде с удължен срок за кандидатстване - 3 месеца. 

В следващите 3-4 месеца ще бъдат отворени процедури за 1,2 млрд. лв. по трите оси - плана за възстановяване и двете оперативни програми, управлявани от Министерството на иновациите - за конкурентоспособност и иновации и за научни изследвания и иновации.

"Когато стъпихме в министерството, бяхме наследили 0 одобрени програми от структурните фондове за 0 лева, но успяхме да одобрим и двете европейски програми – едната с бюджет от 3 млрд. лв., а другата - от 2 млрд. лв., която е първата по рода си програма в България, която приотизира взаимодействието между бизнеса и образователните институции", подчерта Пулев.

Освен това тогава е била отворена само една процедура по плана - за технологична модернизация. "На база на моите срещи с бизнеса установихме, че никой не знае, че планът е отворен и работи. Няколко седмици след отварянето на процедурата интерес имаше само от 4 малки и средни предприятия. Ние подходихме с иновативен подход и успяхме да се срещнем с всички областни управители и местния бизнес - обиколихме цялата държава и посланието ни беше, че има средства - възползвайте се, те са за всички", разказа министър Пулев.

Той подчерта, че процедурата е приключила с над 2500 кандидатури и първите одобрени 953 фирми от всяка една област вече са факт. И припомни, че през февруари ще станат ясни одобрените кандидати и по втората процедура - за киберсигурност и ИКТ решения.

Той успокои още, че процедурата за внедряване на иновации в предприятията за 293 млн. лв. по програмата "Иновации и конурентоспособност" репликира обхвата на "Технологична модернизация", така че за фирмите, които не са успели да се класират по плана, ще има допълнителен ресурс.

Въпреки че повечето от програмите за насочени към малки и средни предприятия, 700 млн. лв. са предназначени за small mid caps предприятия, които са със служители до 400 човека, а 500 млн. лв. - за фирми, които имат под 3 хил. служители, така би трябвало да стигнем до 99,9% от работодателите в България, подчерта Пулев. 

От ляво на дясно - модераторите на конференцията Виктор Иванов от "24 часа", Стоян Ставрев от Управителния съвет на КРИБ, вицепремиерът Пеканов, министър Пулев, Десислава Георгиева, Мартин Георгиев и Наталия Ефремова
От ляво на дясно - модераторите на конференцията Виктор Иванов от "24 часа", Стоян Ставрев от Управителния съвет на КРИБ, вицепремиерът Пеканов, министър Пулев, Десислава Георгиева, Мартин Георгиев и Наталия Ефремова