Днес собствениците на къщи търсят нови концепции за леки сгради в градината, които да отразяват техния характер. Примерите за тези необичайни постройки доказват, че няма ограничения за творчеството... Можете да използвате необичайни материали и форми, без да губите функционалност.

Представяме на вашето внимание вдъхновяващи идеи и реални проекти на уникални градински беседки, които се превръщат в основна украса на градината.

От трупи 

Това е дървена постройка, изработена от карелски бор. Централната част, където се намира дървената къща, служи като лятна кухня, а останалата част от пространството е тераса с дървена настилка. В откритото пространство има кът за хранене и мека мебел.

Дървените трупи от карелски бор не се свиват и не се напукват - не е необходимо да се покриват със защитни съединения или да се боядисват. Външната мебел е изработена от масивно акациево дърво. Кухнята е оборудвана с функционална фурна с грил и автоматичен шиш.

Жива творба 

Необичайна беседка може да се "отгледа" от дървета: няма да изисква специални разходи, но ще отнеме от две до десет години.

Търпението ще бъде възнаградено: в резултат ще получите градинско произведение на изкуството. Най-лесният начин да създадете жива беседка е да засадите върба: достатъчни са 8 растения в кръг. Докато растат, те се оформят, след което се съединяват в центъра. След 2-3 години това ще бъде готов уютен сенчест кът.

Беседка-вълна 

Сложна динамична структура украсява градинския парцел. Служи като беседка и платформа за готвене и събирания.

Рамката се състои от 14 плоски сегмента от естествена издръжлива лиственица. Материалът е устойчив на атмосферни влияния и се вписва перфектно в контекста на провинцията.

Спираловидната беседка прилича на морска вълна. Вътре има кухненски блок с вградена мивка, пещ за барбекю и навес за дърва, както и пълноценна трапезария.

Експериментална

Нетривиалната беседка, разработена в Германия от студенти от университета Баухаус, може да действа като уютна къща за почивка и работа.

Характеристиката на дизайна е, че околното пространство "влиза" в сградата благодарение на трансформиращи се врати, но беседката остава удобна и функционална.

Полезната площ се увеличава, благодарение на падащите стени и покрива. Отвън къщата е покрита с ламинирани панели, които са подсилени с леко и практично фибростъкло. Дограмата е от акрилно стъкло, а вътрешните стени са облицовани с чамова дъска.

С растения на покрива 

Градина или цветна леха на покрива на беседката е друг начин за органично вписване на сградата в пейзажа и превръщането й в необичаен обект. Обикновеното покривно градинарство не е скъпо: имате нужда от нисък слой субстрат и непретенциозни растения. Чудесен вариант е да засадите морава, която ще украси сградата и не изисква специални грижи.

Ако искате да поставите цветна леха на покрива си, дайте предпочитание на устойчиви на суша цветя.

Осмоъгълник 

Осмоъгълникът е идеален за беседка в градината. Удобен е, защото ви позволява да подредите мебелите възможно най-ергономично. Октагонът изглежда модерен и се вписва във всеки пейзаж.

В традиционните проекти такива конструкции са разделени наполовина хоризонтално с помощта на парапет. В този случай беседката се допълва от стъклени прегради, които се трансформират и "търкалят" зад беседката.

Беседката стои на кокили, благодарение на което се издига над живописно езерце. Външните стени са завършени с естествена плоча, а покривът - с термодървесина. Можете да влезете вътре и от двете страни.

Черупка на охлюв 

Тази криволинейна структура се намира в Лондон - нейният собственик е замислил постройката като място за написване на книга.

Компактният домашен офис с извити стени се намира дълбоко в градината зад градска къща от 1950 г. Той съчетава няколко роли, тъй като вътре се съхраняват градински инструменти, наред с други неща.

Извитите очертания на сградата, напомнящи черупка на охлюв, създават специална атмосфера, в която е приятно да творите. Прозрачна стена и врата осигуряват единство с околното пространство.

Приказен кораб 

С усилията на собствениците старият гараж се превръща в приказна беседка под формата на кораб, украсен с глава на дракон. На първия етаж на сградата е разположена работилница, а на втория етаж има място за събиране и отдих.

Двускатният покрив е демонтиран, което го направи плосък. Носът и кърмата са прикрепени с помощта на рамкови конструкции и облицовани със стари дъски.

Покривът е двускатна кофражна система от ламарина. Отвътре таванът е облицован с чамова дъска.

Лека пергола от бамбук 

Необичайната и лека пергола, изработена от издръжлив материал - бамбук първоначално е била набор от части, произведени от австралийска компания. Комплектът включва 350 летви и метални закопчалки. За $ 1650 ви позволява да сглобите цяла беседка само за 3 часа. Необходими са няколко души и стълба.

Конструкция с тегло 35 кг трябва да бъде закрепена към основата в случай на силен вятър. Получената сграда е украсена с плат, гирлянди и градински мебели.

Къща на колела 

Беседката се намира във Франция и е стилизирана като къща на колела за странстващи артисти.

Постройката е разположена в градината и стои върху каменна плоча. Стените са обковани с дъски и са покрити с безцветен лак. Големи прозорци и фенер на тавана осигуряват достатъчно светлина.

Сградата е вписана в околния пейзаж с помощта на парапети под формата на сухи клони, както и на сукуленти, засадени на покрива на сградата.