При лошо време пчелите се задържат в кошера и има риск от липса на пресен нектар и вода и прашецът не може да бъде преработен и използван

Цъфтящата многообразна растителност през юни предлага обилна пчелна паша. Сега снасянето на яйца е усилено, люпенето също, излюпват се и повече търтеи, пчелите работнички донасят нектар и прашец, произвеждат восък и градят. Трябва да се има предвид, че сега е възможно да

заработи инстинктът към естествено роене

Всичко това налага почти всекидневното присъствие на пчеларя в пчелина.

Преди и по време на главната паша при поставяне на магазините или корпусите трябва да се прави преглед на пчелните семейства, за да се установи тяхната способност за използването й. Този преглед следва да се съчетае с внимателна проверка за евентуално

наличие на европейския гнилец,

както и на киселия гнилец, мехурчестия гнилец и да се следи за други заболявания. След поставянето на магазините и корпусите пчелното семейство не бива да се безпокои, а и прегледът тогава е по-труден.

Сега е активна употребата на препарати срещу болести и неприятели по земеделските култури, някои от които са отровни за пчелите. Макар по принцип да не се пръска с инсектициди по време на цъфтежа, необходими са строги наблюдения и съгласувани действия.

Внимание! При лошо време и продължително задържане на пчелите в кошера е възможна липсата на пресен нектар и вода, поради което

прашецът не може да бъде

преработен и използван

В такива случаи се налага подхранване с рядък (1:3/1:4) захарен сироп и осигуряване на чиста вода.
С активния цъфтеж на ранните медоноси пчелите всекидневно започват да носят и складират в гнездото цветен прашец,

увеличава се количеството на пилото

и затова питите почти изцяло се запълват. Така че свободните килийки за снасяне остават все по-малко и майката започва да намалява снасянето. Затова е необходимо да се увеличи площта за снасяне с изградени пити или восъчни основи за градеж.

Силните и добре развити пчелни семейства се разширяват:

0 при дадан-блатовите кошери това става с магазини;

0 при многокорпусните - с корпуси.

Но не трябва да се пречи на нормалното развитие и работата на пчелите. Затова се старайте да избягвате честите прегледи.

Какво да направите рано сутрин или надвечер.

Разширяване на пчелните гнезда.
Разширяване на силните и добре развити пчелни семейства.

Осигурете максимална вентилация на пчелните гнезда.

Използвайте пълноценно восъкоотделянето.
За максимално използване на разнообразна медоносна растителност през юни

прилагайте подвижно пчеларство.

Предпазете пчелните семейства от изпадане в роево състояние, тъй като през юни все още условията са благоприятни за роене.

Формиране на нови пчелни семейства чрез изкуствено размножаване (роене).

Центрофугиране на питите с мед след първата главна паша, след което отново се връщат в кошерите.
Получаване на прашец - чрез поставяне на прашецоуловители в кошерите за по 2-3 часа дневно.

Вземане на механични биологични мерки срещу вароатозата - изрязване на търтеевото пило и строителна рамка.

Отглеждане на нови пчелни майки и смяна на старите.

Некачественото хранене

е една от предпоставките за роене

При недостиг и/или липса на храна за пчелното семейство не могат да се разпространяват феромоните, отделяни от майката: храната в кошера се разпространява контактно, като по този начин се разпространяват и феромоните.

Некачественото хранене на пчелите също се счита за предпоставка за роене на семейството. При наличието на пчелен прашец в кошера пчелите натрупват хормона вителогенин, който освен другите ползи влияе върху роенето, намалявайки стреса на пчелите.

Погрешна практика: Отнемайки всичкия прашец на пчелното семейство, пчеларят създава допълнителна предпоставка за роене на семейството.
Причина, която може да провокира роевия нагон на пчелите, е и количеството храна, с която се отглежда пилото .

Важно! В началото на растежа на пчелното семейство една пчела „кърмачка“ храни 7 ларви, впоследствие ларвите прогресивно намалят от 7 стават 6, 5, 4, 3, 2, 1, докато идва момент, в който пчелното млечице остава в излишък и пчелата го поглъща, което е основен фактор за превръщането й в търтовка. И когато броят на такъв тип пчели в кошера нарасне, следва роене на семейството.

Съществува теория, според която след медодобива, ако в кошера бъде оставена по-малко от 8 кг храна, семейството изпада в стрес. Затова и някои пчелари подхранват с питки след медодобива.

Преместете бързо кошерите

на други медоносни масиви

След приключването на първия основен медосбор - от бялата акация, основната задача на пчеларя е да премести пчелите на други медоносни масиви.
В противен случай при липса на медосбор майките спират да снасят и пчелите не отглеждат пило, което е необходимо за следващите медосборове - от цветовете на липата, градинския чай, други медоноси и слънчогледа.

През юни пчелните семейства са готови за пашата от: детелина, магарешки бодил, чубрица, риган, здравец, мента, синап, босилек, люцерна, коноп, анасон, бакла, тикви, дини, пъпеши, фацелия и тютюн.

Липата осигурява 100% медосбор

У нас растат 4 вида липи от познатите общо около 45. Цъфтят през юни-юли.

Най-напред цъфти едролистната липа (първата половина на юни), след известно време - дребнолистната, и след нея сребролистната и червената (до 15 юли). И тъй като цъфтежните периоди при четирите вида се застъпват, общият цъфтежен период на липата обхваща 30-40 дни. Това позволява продължителен и сигурен медосбор, т.е. главна паша.

Цъфтежът на един липов цвят продължава 2-3 дни. От липовите цветове пчелите събират много прашец, който е с висока хранителност. Не е случайно, че липовият мед е много търсен в цял свят, тъй като той е висококачествен. На цвят е бледожълтеникав и има много силен липов аромат. Кристализира бавно, с дребни кристалчета.

Сега снасянето на яйца е усилено, люпенето също, излюпват се и повече търтеи, пчелите работнички донасят нектар и прашец, произвеждат восък и градят
Сега снасянето на яйца е усилено, люпенето също, излюпват се и повече търтеи, пчелите работнички донасят нектар и прашец, произвеждат восък и градят
В началото на растежа на пчелното семейство една пчела „кърмачка“ храни 7 ларви
В началото на растежа на пчелното семейство една пчела „кърмачка“ храни 7 ларви
След приключването на първия основен медосбор - от бялата акация, основната задача на пчеларя е да премести пчелите на други медоносни масиви.
След приключването на първия основен медосбор - от бялата акация, основната задача на пчеларя е да премести пчелите на други медоносни масиви.
Цъфтежните периоди при 4-ите вида липи унас се застъпват и обхващат 30-40 дни
Цъфтежните периоди при 4-ите вида липи унас се застъпват и обхващат 30-40 дни