Стимулираното покачване на цените на зърното изостря глобалния дисбаланс според Себастиан Хес, земеделски експерт от университета Хоенхайм, съобщава германският телевизионен оператор Südwestrundfunk (SWR).

Бедните страни, които разчитат в голяма степен на внос, напрягат финансовите си усилия и резерви, за да купуват зърно, казва той в интервю за Deutsche Presse-Agentur, което крие рискове.

Според Хес е налице много тежка ситуация със зърното, придружена с много несигурност, визирайки надпреварата за натрупването на храни. В тази връзка, ученият предупреждава да не се създават ненужни хранителни запаси.

Експертът обсъжда и реколтата от зърно в Украйна тази година, като е предпазлив оптимист по този въпрос. Той смята, че засега изглежда, че най-лошите прогнози за 2022 г. няма да се сбъднат, но реколтата все пак още не е узряла и прибрана.

Хес допълва, че последната реколта в Украйна е била много добра и значителна част от нея все още се съхранява.

Припомняме, че днес министрите на земеделието на страните от Г-7 ще започнат двудневни консултации в Щутгарт с министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски, където ще се обсъждат реколти, доставки и политики.